29.05.2024 | 14:22

Световноизвестната оперна прима Светлина Стоянова се качва за първи път на сцената на операта в Пловдив

Световноизвестната оперна прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката на Държавна опера – Пловдив – „Севилският бръснар“ от Росини. Младото мецосопрано със стремителна международна кариера има планирани ангажименти за години напред в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала – Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в Цюрих, Мюнхенската опера, Латвийската опера и много други. Постановката в Пловдив ще бъде представена на 25 април в Дома на културата „Борис Христов“.

През 2016 г. Светлина Стоянова е най-високо класираната певица в Le Grand Prix de l’Opera. Впоследствие е поканена да записва със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, а през 2017 г. е отличена с първа награда в Международния певчески конкурс Neue Stimmen. Стоянова се присъединява към Виенската Щатсопера като солист за сезоните 2018/19 и 2019/20. Там тя прави своя дебют като Дриада („Ариадна на Наксос“), след което изпълнява ролите на Розина от „Севилският бръснар“, Керубино („Сватбата на Фигаро“), Лола („Селска чест“) и др.

С Ансамбъл “Матеус” с диригент маестро Жан-Кристоф Спинози Светлина Стоянова дебютира в ролята на Изабела (“Италиана в Алжир”) във Франция, а през 2020 г. – в ролята на Анджелина („Пепеляшка“) на фестивала New Generation във Флоренция, Италия. Оттогава дебютира в поредица от големи оперни театри и фестивали като Росиниевия оперен фестивал в Песаро, “Болшой театър” в Москва и Цюрихската опера. Тя е особено свързана с Teatro Della Scala в Милано. След изключително успешния ѝ дебют на фестивала в Глайндбърн, за настоящия сезон са планирани поредица от знакови нейни изяви, сред които в Латвийската национална опера, в операта в Хамбург,  в Концертгебау Амстердам, в Цюрихската опера.

Оперната певица е отличена в класацията „30 под 30“на Forbes-България за 2019 г., а през 2020 г. получава „Грамота за принос към популяризирането на българската култура по света“ от Министерство на културата на Република България. Наградите ѝ включват още Наградата “Даниел Фрошауер” за 2019 г. и Сребърния медал (награда на Музикантската компания).

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights