19.06.2024 | 19:26

Свободата да пътуваш и гласуваш – евроизборите като арт инсталация

Снимка: Тенчо Петков

Младият творец Божана Славкова постави новата си арт инсталация „Форма на свобода“ на 9 май, Денят на Европа, в Младежкия международен център в Бургас. Творбата ще може да бъде видяна до 9 юни – денят на изборите за местен и Европейски парламент.

Инсталацията, съставена от предмети, които Божана е събирала по време на пътуванията си из 17 европейски страни, включва и вещи, донесени от публиката на откриването.

С „Форма на свобода“ тя иска да вдъхнови хората да гласуват на изборите, а и да зададе въпросите: Какво е свободата? Каква форма има? Има ли форма изобщо? Кой ни предоставя свободата? Може ли да ни бъде отнета? Как да я съхраним?

Идеята за проекта се заражда през 2022 г. с 3D колажа „Рециклирана“ за Artspace Luna, отново съставен от предмети, събирани от пътуванията на авторката. Концепцията прераства във „Форма на свобода“ през този февруари, когато Божана е в Брюксел по проекта „Pop the Vote! Culture on the Ballot“, съфинансиран от Европейския парламент.

„Там се запознах с още 43 млади творци и се вдъхнових да създам инсталацията, стояща пред вас“, сподели тя на откриването на инсталацията в ММЦ Бургас.

Основният предмет, вдъхновил я за „Форма на свобода“ е катинарът за колело, намерен в Германия по време на първото ѝ самостоятелно пътуване.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights