14.06.2024 | 18:46

Севар Иванов с първи моноспектакъл

„Кученцето се засмя“ по Джон Фанти с две премиери в Националния студентски дом на 14 и 24 октомври

Севар Иванов влиза в битка за екзистенциалното оцеляване на Артуро Бандини – изгубен в представата за себе си писател. „Кученцето се засмя“ е история за страховете, съмненията, погубващите мечти и желанието за принадлежност към света не просто на артиста, а на обикновения човек. 

Моноспектакълът, чиято сценична адаптация е дело на Ана Батева, се базира на един от великите, но почти непознати американски романи на XX век – „Питай прахта“ на Джон Фанти. Писателят, от когото се вдъхновява самият Чарлз Буковски. Романът му е на границата на автобиографията – живот в съмнителен хотел в Лос Анджелис, изваян от капаните на егото и идеята, че артистът е роден за нещо по-велико от това да бъде просто човек с талант. 

Именно в егото се оглежда Артуро Бандини и започва да размишлява над своето съществуване. Каква е причината да ни има на този свят и ако всъщност не се наслаждаваме на днешния ден, има ли смисъл да вървим към следващия? Защо тъкмо егото, което ни съветва да се заявим пред света, ни пречи да го направим? Защо талантът не може да разцъфне в среда, в която надеждата всъщност е фалш, а реалността – крива стая с огледала?

Джон Фанти борави с езика толкова умело, че превръща суровия свят в истинско място за живеене. Севар Иванов от своя страна вдъхва душа на персонажа си и го изгражда като пълнокръвен човек с характер, който тепърва ще диша с публиката си. 

На 14 и 24 октомври от 19.30 часа в Националния студентски дом съмненията ще паднат и ще отстъпят място на предизвикателството да се разголиш пред зрителите така, че да създадеш всеобщо отражение. 

След като се завърна от шестмесечния си престой в Ню Йорк, където беше на докторска специализация по програмата „Fulbright“, Севар Иванов отново проявява актьорското си майсторство на сцената. Сам, вгледан колкото в живота на Артуро Бандини, толкова и в своя собствен, чрез думите на Фанти той ще говори на публиката за същността на живота и въпросите му, които е по-добре да си зададем, отколкото да избутаме в ъгъла.

Комедия за зрителите, трагедия за персонажа и терапия за актьора – това е „Кученцето се засмя“, с което Spam Studio отбелязва 5-ия си рожден ден. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights