30.05.2024 | 16:12

Седмица на светите Седмочисленици организира Регионалният исторически музей в Търговище

Снимка: РИМ Търговище

В навечерието на 25-и ноември – денят, в който се чества паметта на Св. Климент Охридски, Регионалният исторически музей (РИМ) в Търговище организира Седмица на iветите Седмочисленици (20-24 ноември). Празникът е патронен за училище „Св. Седмочисленици”, съобщиха от ръководството на културната институция.

През 1863 г. родолюбивите търговищки граждани, изцяло с дарения, издигат великолепна сграда за училището. Тя впечатлява всеки посетител на града вече 160 години. От 1963 г. сградата е дом на музея в Търговище.

В рамките на изложбата „…От ревност за народно просвещение…” учениците ще имат възможността да се запознаят както с историята на школото, така и с живота и дейността на всеки един от Седмочислениците, да идентифицират образите им и да изпишат имената им с мастило и паче перо на старобългарски език. Ще научат интересни факти за честването на патронния празник през годините и за освещаването на знамето-светиня на училището, на което също са изобразени светите Седмочисленици, поясни директорът на РИМ – Търговище Магдалена Жечева. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights