23.06.2024 | 8:07

Сензацията в класическия свят Бомсори Ким пристига за своя първи концерт в България

Сензацията в класическия свят Бомсори Ким пристига за своя първи концерт в България на 30 март. С националния оркестър и под палката на маестро Найден Тодоров тя ще представи Концерт за цигулка на Нилсен. Във втората част на вечерта ще звучи Реквием на Габриел Форе с участието на хора и оркестъра на Софийската филхармония.

Бомсори е определяна като един от най-динамичните и вълнуващи цигулари днес.
Родена в Южна Корея, тя получава бакалавърска степен в Националния университет в Сеул, където учи при Йънг Ук Ким и магистърска степен в Джулиард, където учи със Силвия Розенберг и Роналд Коупс.

Сред многобройните ѝ награди се отличават спечелването на 62-ия Международен музикален конкурс ARD, награди от Международния конкурс „Чайковски“, конкурса „Кралица Елизабет“, международния конкурс „Ян Сибелиус“, международния конкурс „ Джоузеф Йоахим“ в Хановер, международния музикален конкурс в Монреал, международния музикален конкурс Сендай и 15-ти Международен конкурс за цигулари на името на Хенрик Виенявски.
„Тази цигуларка е готова на всичко: с виртуозност, присъствие, яснота и топъл, богат тон, Бомсори умее да прави всеки момент неин собствен“ Crescendo Magazine

Младата цигуларка работи с диригенти като Яп ван Зведен, Марин Алсоп, Василий Петренко, Пабло Херас-Касадо, Хану Линту, Сакари Орамо, Джон Сторгордс, Андрей Борейко, Джанкарло Гереро и с водещи оркестри като Нюйоркската филхармония, Датският национален оркестър, Московският симфоничен оркестър, Монреалският симфоничен оркестър, Белгийският национален оркестър, Националният филхармоничен оркестър на Варшава, NDR Radiophilharmonie Хановер, Симфоничният оркестър на Финландското радио, Филхармоничният оркестър на Хелзинки, Камерата Залцбург, Мюнхенски камерен оркестър, Базелски камерен оркестър и други.

Бомсори се изявява в престижни зали по целия свят, като Мюзикферайн във Виена, Зала „Чайковски“ в Москва, Finlandia Hall в Хелзинки, Herkulessaal и Prinzregententheater в Мюнхен, Берлинската филхармония, Рудолфиум в Прага , Карнеги хол и Линкълн център в Ню Йорк.
През февруари 2021 г. Bomsori подписа в Берлин изключителния договор с лейбъла Дойче грамофон.

През юни 2021 г. Bomsori издаде първия си самостоятелен албум на Дойче грамофон, Violin on Stage, с NFM Вроцлавската филхармония и Джанкарло Гереро. Дуетният албум с пианиста Рафал Блехач, включващ произведения на Форе, Дебюси, Шимановски и Шопен, беше издаден през февруари 2019 г. от Дойче Грамофон. Албумът спечели музикалната награда Fryderyk за „Най-добър полски албум в чужбина“ за техния DG запис на френски и полски репертоар.

Акцентите от сезон 2022/23 г. включват изяви с Нюйоркската филхармония и Яп ван Зведен, турне с Ротердамския филхармоничен оркестър и Лахав Шани, концерти с Кралския филхармоничен оркестър и Василий Петренко, с Националния оркестър на Уелс на BBC и Райън Банкрофт , дебютира със Симфоничния оркестър на Барселона и Оркестъра на Гулбенкян.

На 30 март 2023, четвъртък, 19:00 ч., зала „България“

Билети EVENTIM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights