18.07.2024 | 13:49

Синът на композитора Константин Илиев представи новото издание на книгата „Слово и дело“

арх. Венцислав Илиев

Тази вечер в Регионална библиотека „Дора Габе“ се състоя представяне на новото издание на автобиографичната книга „Слово и дело“ от големия български музикант, композитор и общественик Константин Илиев и разговор със сина на маестрото – арх. Венцислав Илиев.
Първото издание на „Слово и дело” е от 1997 година. Архитект Венцислав Илиев – първородният син на Константин Илиев, издаде за втори път книгата по повод 100-годишнината от рождението на твореца.


Архитект Илиев е роден в Русе, където живее и упражнява професията си до днес.Той е тясно свързан с Добрич откъдето е покойната му съпруга – Меглена Витанова, също архитект Никола Витанов – дългогодишен главен архитект и известен строител на Толбухин е негов тъст.
Голяма чест за Венцислав Илиев бе възможността да представи книгата „Слово и дело” пред добричлии да припомни за значението на голямата личност Константин Илиев – вдъхновител и създател на българския музикален модернизъм.


Книгата представя една ярка картина на музикалния живот в България от 1945 до 1986 година през погледа и оценката на Константин Илиев. Трите части са своеобразни литературни „фрагменти”, в които авторът в свойствения му жив и нестандартен стил представя непознати черти от характера на неговите съвременници – утвърдени класици и младите тогава носители на авангардното музикално изкуство. Възхваляван като диригент и остро критикуван като композитор, авторът разкрива мъчителния процес на създаването, изграждането и утвърждаването на модерната музикална форма на фона на ретроградното ждановско постановление от 1949 година и наложения по-късно социалистически реализъм. Драматично са представени естетическите сблъсъци между новатори и традиционалисти, които Константин Илиев описва по неповторим начин.


Специално място е отделено на периода, в който композиторът живее и твори в Добрич /Толбухин преди 1989 година/ – срещите му с ръководителите на града, с музикантите и с обикновените хора, както и създаването на фестивала за камерна музика, който днес носи неговото име.
Книгата е написана в динамиката на живото слово и се чете с увлечение не само от специалисти, но и от всички, които имат интерес към българската култура и нашата история от близкото минало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights