СЛАВКИ ПРИКАЗКИ | изложба-опит за преосмисляне на близкото минало

СЛАВКИ ПРИКАЗКИ
02.05 – 17.05.2023г
София, Топлоцентрала, етаж 2

Откриване: 02.05 | 18:00ч.

Изложбата може да се види по всяко време през останалите дни.

Изложбата „Славки приказки“ ви кани на гости в нашия колективен дом – там, където винаги сме добре дошли и добре заварили. На 02.05.2023г. в Топлоцентрала ще ви въведем в едно универсално „вкъщи“, в което по западен стандарт пристигате с официални дрехи, но ви преобличат с терлици и анцуг, за да ви е удобно и „свободно“ по балкански. В хола ви чакат мезета на тънко, бонбони (Сезони, Амфора или Черноморец според предпочитанията), домашно вино или ракия в шише от вода и затъжени за вас очи.

Прекрачвайки прага на Блок No.1989 и Апартамент No.2007, ще ви посрещне едно преходно пространство, застинало между социалистическото минало и демократичното бъдеще, между старото и новото, между правилата и хаоса – там, където политическите понятия увисват и остават само хората с тяхната автентична следа върху времето.

Жилището неизбежно разкрива същността на своите собственици, а с това и цяла една битова култура, запечатана в познатите на всички детайли – кристалните сервизи в старите секции, бетонените мозайки, пълните със сарми сладоледени кутии, каренцата и барчето с почерпки (за гости). Дали под формата на ярък спомен или пренебрегвано настояще, тези културни елементи са част от живота на всеки българин, но някак остават скрити зад колисите и умишлено избутвани в периферията на социалното съзнание. За разлика от западната, картината на тази реалност застава под медийните прожектори
рядко и единствено в негативна светлина – като леговището на източноевропейския злодей в американските екшъни или трагикомедия на нашата сцена.

С неутралното представяне на най-обикновеното постсъветско ежедневие в миниатюри, „Славки приказки“ поставя въпроса за българската идентичност и какво е достойно да застане под
нейния чадър – има ли място за нещо друго освен за красивия фолклор, останал някъде в славното ни минало? Можем ли да го надградим с онова, което днес рисува България щрих по щрих – панелки, бидони, зелените пейки и техния ненатрапчив чар, който ежедневно се разкрива пред очите на всеки от нас, но не всеки може да види?

Каним ви да разгледате тази красота по-отблизо в макетите, а след това може би да започнете да я забелязвате и навсякъде около вас.

Проектът се финансира от Национален Фонд „Култура“ по програма „Дебюти“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *