20.05.2024 | 5:38

Служители във Ватиканските музеи започнаха безпрецедентен протест срещу условията на труд

Ватикански музей, снимка: Ангел Радилов, "Подиум"

Безпрецедентен протест срещу условията на труд започнаха 49 служители на Ватиканските музеи, коeто може да доведе до съдебно дело срещу администрацията на папа Франциск, съобщи Ройтерс.

Служителите, повечето от които са разпоредители в музеите, изпратиха петиция до административния орган на държавата град Ватикана, в което се оплакват от правилата, водещи до „условия на труд, които уронват достойнството и здравето на всеки от работещите“, каза адвокатката им Лаура Сгро.

Сред посочените разпоредби са допълнителни часове труд, които се заплащат по по-ниска ставка и недостатъчни мерки за защита на здравето и безопасността на служители, каза Сгро.

„Работещите решиха да предприемат тези действия, едва след като всичките им изисквания и молби през годините бяха оставени без отговор“, поясни тя. Във Ватикана профсъюзната дейност не е разрешена.

Говорител на Ватиканските музеи отказа коментар.

Новината за протеста бе огласена първоначално в неделя от „Кориере дела сера“.

Протестиращите 49 служители от близо 700-те души на щат във Ватиканските музеи са италиански граждани и работят от години за Ватикана.

Едни от най-посещаваните музеи в света редом с Лувъра в Париж и Британския музей в Лондон, Ватиканските музеи притежават безценни колекции от произведения на изкуството, сред които е и Сикстинската капела на Микеланджело.

Петицията е първа официална стъпка в задължителния процес по решаване на спорове от Ватиканския съд. Сгро добави, че заради липсата на схеми за временен принудителен отпуск в трудовото законодателство на Ватикана, от работещите, които са били принудително неактивни по време на пандемията от КОВИД-19, сега се изисква да върнат заплатите, които са им изплатени за този период.

С тези действия искаме да сме конструктивни и се надяваме, че това може да се окаже подходящ момент за общо преосмисляне на правилата за труд във Ватикана, добави адвокатката.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights