15.07.2024 | 7:56

Смесен хор „Родна песен“ от Търговище ще участва в международен фестивал и конкурс в Китай

Снимка: Красимира Коларова, личен архив

Смесен хор „Родна песен“ при Образцово народно читалище „Напредък – 1864“ в Търговище ще участва в международен хоров фестивал и конкурс в Китай, съобщи диригентът на формацията Красимира Коларова. 

Поканата към музикалната формация е отправена от организационния комитет на 17-ия Международен китайски хоров фестивал и конкурс – China International Chorus Festival CICA, каза тя. Коларова поясни, че това се случва във връзка с многостранната дейност на хора за популяризиране на китайската култура в България, по повод 30-годишнината от създаването на сдружение „Приятели на Китай“ в Търговище и 75 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай. 

Хор „Родна песен“, със солист Валерия Пейчева, ще участва и в конкурсната, и във фестивалната програма на форума с разнороден репертоар. В него са включени изпълнения на обработен български фолклор, включително музикални пиеси, написани специално за хор „Родна песен“, световни музикални образци и седем пиеси на китайски език, посочи диригентът. 

Международният хоров форум ще бъде четиридневен, от 15 до 19 юли, в Пекин. За участие в него смесен хор „Родна песен“ – Търговище ще отпътува с над 30 от хористите.

Това ще бъде второто музикално турне на хор „Родна песен“ в Китай, след участието на състава в културната програма на 71-ия Световен конгрес на есперанто в Пекин през 1986 година. 

„Това е чудесен завършек на нашия 126-и творчески сезон“, отбеляза Красимира Коларова, като отправи към себе си и хористите пожелания за здраве и успехи в това авторитетно световно хорово събитие. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights