21.07.2024 | 20:46

Солов концерт на Василена Серафимова в артистичния дом на маестра Константина Петкова 

На 2 ноември 2022 Г. , сряда, от 19:00 ч. е концерта Василена Серафимова в артистичния дом на маестра Константина Петкова в с. Пчеларово. 

Родена в семейство на музиканти, Василена Серафимова открива света на ударните инструменти благодарение на баща си Симеон Серафимов и още 7-годишна става негова ученичка. Завършва с отличие Музикалното училище в Плевен, има две магистърски степени от Франция като музикант – от консерваториите във Версай и в Париж, а след това – и магистратура като преподавател от консерваторията във френската столица. Специализира в „Джулиард скуул“ в Ню Йорк. Носителка е на множество отличия от конкурси – Първа награда на V световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия (2008 г.), Голямата награда и наградата за най-добро изпълнение на съвременно произведение в Есенния музикален фестивал за млади интерпретатори FMAJI във Франция (2010 г.), Наградата на музикалната критика от XIX Централноевропейски музикален фестивал в Словакия (2009 г.) 

Нейните изпълнения са звучали в такива престижни зали като „Карнеги хол” и „Алис Тули” в Ню Йорк (САЩ), театър „Ермитаж” (Русия), театър „Шанзелизе”, залите във Франция „Плейел”, на Парижката филхармония и „Аудиториум” на Радио Франс, а също и в зала „Флаже” в Брюксел, Националния център в Тайпе (Тайван), „Осака концерт хол” в Япония и мн. др. 

Първия си албум Василена Серафимова записва с пианиста Тома Енко за „Дойче грамофон” през 2016 г., а през 2021 г. втория – за SONY Classics. И двата получават награди и ласкави отзиви от критиката. 

В Париж тя създава перкусионна група, в България е съосновател и артистичен директор на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти. Често е лектор на майсторски класове в Европа, Централна и Северна Америка, Азия. Един от последните й музикални проекти e дуо с композиторката на електронна музика Клое, специално създаден за Венецианското биенале. 

Василена Серафимова има записи в БНР, „Франс мюзик”, Националното радио в Мюнхен, националните радиа на Белгия, Словакия, Полша и др. През 2018 г. тя прави премиерата на написания за нея от Румен Бояджиев – син Концерт за маримба и оркестър със Софийската филхармония, а през новия сезон ще представи премиерно написан специално за нея концерт от френския композитор Конесон, както и двоен концерт за маримба и комплект барабани от Христо Йоцов. 

Василена Серафимова преподава маримба в Консерваторията „Морис Равел” в Париж и ударни инструменти във Висшата консерватория в Лозана, Швейцария. 

През 2014 г. тя става артист на американската Zildjian, а през 2016 г. създава за френската фирма Vibrawell серия палки, носещи нейното име, които се ползват с голям успех от стотици перкусионисти по света. 

На концерта в артистичния дом на маестра Константина Петкова на 2 ноември от 19 ч. Василена Серафимова ще представи произведения за маримба, пиеса за маракаси и електроника, ще свири на джембе и ще поднесе свои композиции от проекта си с Клое. 

Това е последният за сезона концерт. Входът е свободен. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights