24.04.2024 | 18:47

Соня Йончева беше удостоена с отличието „Офицер на Ордена за изкуство и литература“ на Франция

Снимка: Виктория Вучева

Световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева получи високото отличие „Офицер на Ордена за изкуство и литература“ на Франция за своя значим принос за разпространението на френската култура и изкуство в световен мащаб. Почетният медал ѝ беше връчен лично от Н.Пр. Жоел Мейер – посланик на Франция в България, на изискана церемония в резиденцията на френското посолство в София.

Събитието започна с встъпителна реч на г-н Мейер, в която той открои някои от най-значимите събития и постижения в творческия път на Соня Йончева.

„Вие сте страстен творец, но и голям почитател на изкуството и литературата, откъдето черпите Вашата сила на музикална интерпретация. Изпълнявали сте велики опери от френски автори, а във Вашата дискография има един албум, който изразява тази връзка: „Париж, моя любов“, издаден през 2015 г. Вие казвате: „Исках да засвидетелствам привързаността си към Париж! Франция е първата страна, която ми даде шанс“. Без съмнение Вие сте един от най-великите сопрани на нашето време. Ето защо с огромно възхищение и благодарност ви връчвам днес Ордена за изкуство и литература, степен офицер: като признание за изключителния ви талант, за приноса ви към оперното изкуство и за прекрасните часове, които дарявате на публиката, както и за Вашата хуманитарна ангажираност“, каза г-н Мейер.

Церемонията продължи с благодарствени слова, отправени от българската оперна прима, в които тя открои съкровени моменти и емоции от духовната си връзка с Франция и нейната култура.

„Без никакво колебание мога да кажа, че любовта ми към Франция и нейната култура се случи мигновено, от пръв поглед – със силна страст и отдаденост към изкуството на тази велика страна и нация. Тази потребност да черпя от френската култура е като един фонтан на неспирно вдъхновение и артистична свобода, от които винаги ще имам нужда за моите творчески избори и търсения. Вълнението ми днес да стоя пред всички вас е толкова силно, защото това отличие носи у себе си освен признание и голяма отговорност – да бъда избрана като един от посланиците за разпространението на френската култура и изкуство по света. Чест, която винаги нося и ще продължавам да нося в сърцето и душата си, защото точно в това се крие необятната сила на изкуството – да изгражда нерушими мостове между различните култури и държави, да отваря нови хоризонти за безграничния човешкия талант и възможности, за да създадем всички ние един по-устойчив, добър, мирен, толерантен, смислен и обещаващ свят за нас и бъдещите поколения. Вярвам силно, че повече от всякога културата е бъдещето! Затова и днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна, ви призовавам да показвате този толкова пъстър свят на изкуството на децата. Срещнете ги с различните видове изкуства, за да сме сигурни, че ще предадем щафетата на тях, когато те ще бъдат следващите значими посланици на изкуството и културата по света – в нейното опазване, развитие, стремеж към съвършенство, свобода и сбъдване на мечти“, сподели с вълнение Соня Йончева.

Сред гостите на приема бяха екип на Френския институт в България начело с неговия директор Люк Леви, културното аташе Едуар Морно, пресаташето Мария Конакчиева, представителят на УНИЦЕФ България Кристина де Бройн, директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, зам.-кметът по култура към Столична община Яна Генова, зам.-директорът на Народен театър „Иван Вазов“ Василка Бумбарова.

Орденът за изкуство и литература е висше държавно отличие на Франция, учредено на 2-и май 1957 г. Присъжда се на творци, откроили се с произведенията си в областта на изкуството и литературата, както и със заслуги за опазването на културното наследство на Франция по света. Сред най-изявените световни артисти, станали през годините офицери на „Ордена за изкуство и култура“ на Франция, са Жан Моро, Елтън Джон, Шарън Стоун, Марион Котияр, Тим Бъртън, Фей Дънауей и др. Сред българските артисти, са Райна Кабаиванска, Руслан Райчев и Даниела Димова.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights