20.06.2024 | 21:38

Соня Йончева изнесе гала концерт под непрекъсващ дъжд в Летния театър на Варна

Снимка: Красимир Кръстев / БТА

Под непрекъсващ дъжд във Варна бе закрито 14-ото издание на „Опера в Летния театър“ с гала концерт с участието на примата Соня Йончева, солистите Валентина Куцарова, Милен Божков и Пламен Димитров и оркестъра на Варненската опера под диригентството на Кръстин Настев. Концертът започна с половин час закъснение, при засилващ се валеж, но само част от публиката се отказа да влезе в театъра, останалите заеха местата си и слушаха изпълненията с чадъри и дъждобрани. Галата продължи около час и завърши с бис.

В края на концерта, да закрие програмата на „Опера в Летния театър“, на сцената излезе директорката на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова. Тя благодари на певците за присъствието им, на диригента, че е решил в лошото време да изпълни цялата замислена програма, на музикантите, че са пожертвали инструментите си в дъжда, както и на публиката, че издържа при такива нечовешки условия. Накрая тя призова политиците да построят нова концертна зала във Варна или да изградят покритие за публиката в Летния театър. За оркестъра и певците на сцената бе издигната сцена, но въпреки това те не бяха пощадени от валежа.

Соня Йончева пее за първи път във Варна, но Даниела Димова обеща тя да гостува в града и догодина. С диригента Кръстин Настев се познават от ученици. Значима част от репертоара, избран от двамата, заемаха прочути арии из оперите „Норма“ и „Тоска“. Певицата започна с „Каста дива“, направи дуети с Валентина Куцарова и Милен Божков от „Норма“. След интермецото от операта „Приятелят Фриц“ на Маскани, програмата продължи с арии от „Тоска“, изпълнени от Соня Йончева, Милен Божков и Пламен Димитров. Примата влезе и в ролята на Кармен с любимата Хабанера, след което с Валентина Куцарова предложиха Баркаролата из „Хофманови разкази“ на Офенбах. На финала Йончева поднесе ария из „Джани Скики“ от Пучини. Бисът бе с популярната наздравица от „Травиата“.

Оперната дива изрази радостта си, че споделя сцената във Варна с български певци. Каза, че за нея важното в работата е хората в един спектакъл да мислят заедно и да разчитат един на друг, защото операта е колективно изкуство, което не изтъква един или друг, а се създава съвместно и екипът трябва да влага всичко от себе си, за да може цялото представление да се случи по най-добрия начин. Изкуството за нея е убежище за човешката душа и ние имаме нужда от това. В работата си тя казва, че се мотивира от безкрайността на изкуството, което е като енигма. По думите ѝ кариерата ѝ е съвкупност от огромна концентрация, изключително много труд и не малко жертви. Щастлива е с подкрепата на семейство, приятели и колеги, Софийската филхармония, Варненската опера и всички театри по света, в които пее. Радва се на любовта на публиката и това я прави щастлива.  

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights