29.02.2024 | 20:04

Софийската опера представя „Медея“ от Луиджи Керубини

Операта „Медея“ от Луиджи Керубини е третата оперна премиера за този сезон след „Амадис Галски“ на Хендел и „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, съобщават от Софийската опера и балет.

Още в края на миналия сезон се състоя първата среща на постановъчния екип със солистите на „Медея“.

Маестро Франческо Роза отдавна работи със състава на националната опера като дирижира едни от най-атрактивните заглавия в репертоара като – „ЛакмЕ“ от Лео Делиб, „Жената от езерото“ и „Севилският бръснар“ от Росини.

Режисьорът Марко Гандини е бил асистент на Франко Дзефирели и Греъм Вик, а последните му ангажименти са за едни от най-престижните сцени – Миланската Скала, Хамбург, Каракас, фестивала в Сполето.

Ролята на „Медея“ ще бъде изпълнена от солистките Габриела Георгиева, Лилия Кехайова и Диана Ламар. Язон – неверният любим на магьосницата ще бъде пресъздаден от Даниел Острецов и Даниел Дамянов, а в образа на царя на Коринт Креон ще се превъплътят Петър Найденов и Стефан Димитров.

Един от важните образи в оперната интрига е нерис, вярната придружителка на Медея, която ще представят Виолета Радомирска и Цвета Сарамбелиева. Ролята на нежната Глауче, която трябва да се омъжи за Язон, но става жертва на отмъщението на Медея, е поверена на Станислава Момекова и Диана Василева. Сценичните костюми на солистите се шият в ателиетата на модния дизайнер Марио Диче в Италия. Същинската подготовка на мащабната продукция започна през есента, когато пристигнаха костюмографът Марио Диче и сценограда Андреа Токио.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights