18.07.2024 | 18:20

Софийската опера ще има гастроли в Германия, Корея, Италия и Турция

Новият сезон започва за Софийската опера и балет започва с присъствие с международни гастроли, съобщават от трупата. 

На 1 и 3 октомври Софийската опера се завръща във Фюсен, Германия. На сцената на фестивалния театър „Нойшванщайн“, в рамките на музикалния фестивал „Кьонигсвинкел“, ще бъде представена новата продукция на Пламен Карталов – „Валкюра“ от Рихард Вагнер. Ролите ще изпълнят Арис Аргирис – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Бярни Тор Кристиансон – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде и др. Ще дирижира Лотар Загросек. 

На 20 и 21 октомври операта представя „Електра“ на Рихард Щраус на 20-я международен оперен фестивал в Тегу, Република Корея. Спектаклите ще дирижира Евън-Алексис Крист, а ролите изпълняват Гергана Русекова и Мариана Цветкова (Клитемнестра), Лилия Кехайова и Диана Ламар (Електра), Радостина Николаева и Цветана Бандаловска (Хризотемис), Даниел Острецов (Егист), Атанас Младенов и Веселин Михайлов (Орест). Режисьор е Пламен Карталов, сценографията е на Свен Йонке.

След като се представи на публиката на театър „Верди“ в Салерно, Италия, през юни, балетната трупа отново ще гостува там с два спектакъла, на 28 и 29 октомври „Жизел“ от Адолф Адам. Главните роли се изпълняват от Марта Петкова, Катерина Петрова, Емил Йорданов и Цецо Иванов.

Софийската опера за първи път ще гостува с оперен спектакъл в Турция. „Тоска“ от Пучини ще бъде част от програмата за отбелязване на 100 години от обявяването на Турция за република (1923). Гастролът е по идея на Българското посолство в Анкара, и лично на посланик Ангел Чолаков, с подкрепата на българското Министерство на културата, като благотворителна инициатива за подкрепа от последиците от природното бедствие неотдавна сполетяло източната част на Турция.

На 8 ноември в Държавната опера и балет, Анкара, и на 11 ноември в културния център „Ататюрк“, Истанбул, под диригентството на Сунай Муратов в постановката на операта „Тоска“ от Пучини, на режисьора Пламен Карталов, главните роли изпълняват Радостина Николаева (Флория Тоска), Костадин Андреев (Марио Каварадоси), Йонуц Паску (Барон Скарпия). 

На 2 декември с премиерната продукция на „Рейнско злато“ на Пламен Карталов ще бъде закрит Фестивалът на оперното е балетно изкуство в Стара Загора

В преговори са нови планове на ръководството на Софийската опера за бъдещи гостувания в Япония, Германия и Северна Македония.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights