18.07.2024 | 14:14

Софийската филхармония закрива сезона си със 70-минутна премиера

снимка: Софийска филхармония

Софийската филхармония закрива сезона си на 27 юни с премиера на виртуозния концерт за пиано, оркестър и мъжки хор от Бузони в изпълнение на носителя на наградата „Феручо Бузони“ – Емануил Иванов, под палката на доайена на диригентското изкуство Емил Табаков, съобщават от филхармонията.

Събитието е в зала „България“.

Маестро Табаков допълва програмата на вечерта с „Мечти“ – Прелюдия за оркестър в ми мажор, оп. 24 от Александър Скрябин.

Концертът за пиано на Бузони е едно от най-мащабните произведения, писани някога в този жанр. Времетраенето му е около 70 минути, като петте части се изпълняват без прекъсване по указание на композитора. Написан е за пиано, голям симфоничен оркестър и мъжки хор в последната част, чиято партия е върху немския текст от поетичната драма „Аладин“ (1805) на известния датски поет Адам Йоленшлегер (1779 – 1850), съвременник на Гьоте.

Концертът е написан в духа на късния романтизъм и е с изключително голяма техническа сложност.

За първи път е изпълнен на 10 ноември 1904 от Берлинската филхармония и става един от концертите за модерна музика в Берлин, който Бузони организира. Солист е композиторът, диригент е Карл Мук. Година по-късно произведението е представено и в Амстердам от оркестъра на „Концертгебау“, дирижиран от Бузони, със солист Егон Петри.

Две години след създаването му, Концертът за пиано, оп. 39, е публикуван от Breitkopf & Härtel (1906), но през следващите десетилетия творбата има сравнително малко изпълнения поради големия състав и сложната солова партия. От 80-те години на ХХ век насам интересът към концертното му представяне и звукозапис нараства. Концертът никога не е изпълняван в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights