25.02.2024 | 11:06

Софийската филхармония представя концертно изпълнение на „Лешникотрошачката“

Софийската филхармония представя концертно изпълнение на балета от Чайковски – „Лешникотрошачката“. Събитието е тази вечер в зала „България“, съобщават от филхармонията. 

Диригент на вечерта е световнопризнатият маестро Василий Петренко – музикален директор на Кралския филхармоничен оркестър. Специално участие в концерта ще има и Детския филхармоничен хор с ръководител Милена Яцино.

Василий Петренко е роден през 1976 г. и започва музикалното си образование в Музикалното училище на момчешката капела в Санкт Петербург – най-старото музикално училище в Русия. След това учи в Консерваторията в Санкт Петербург, където участва в майсторски класове с известни фигури като Иля Мусин, Марис Янсонс и Юрий Темирканов.

Той е музикален директор на Кралския филхармоничен оркестър oт 2021 и главен диригент на Младежкия оркестър на Европейския съюз (от 2015). Той е почетен диригент на Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул след изключително аплодирания петнадесетгодишен мандат като техен главен диригент от 2006 до 2021 г. Петренко е бил главен гост-диригент и впоследствие артистичен директор на Държавния академичен симфоничен оркестър на Русия (2016-2022), главен диригент на Филхармоничния оркестър на Осло (2013-2020), главен диригент на Националния младежки оркестър на Великобритания (2009-2013) и главен гост-диригент на Михайловския театър в Санкт Петербург, където започва кариерата си като постоянен диригент (1994–1997).

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights