22.05.2024 | 7:40

„Софийски солисти“ представя Шостакович на 17 април

Симфония № 14 и Камерна симфония от Дмитрий Шостакович ще бъдат представени от „Софийски солисти“ в зала „България“ на 17 април, съобщават от камерния ансамбъл.

Солисти в концертната програма са оперните певци Мария Радоева – сопран, и Божидар Божкилов – бас. Диригент е Константин Добройков.

Концертната програма ще бъде открита със Симфония № 14, опус 135 (или по-известна като „Симфония на смъртта“) за струнни и ударни инструменти, с двама солисти – сопран и бас (Мария Радова и Божидар Божкилов), написана по стихове от Федерико Гарсия Лорка, Вилхелм Кюхелбекер, Гийом Аполине и Райнер Мария Рилке. Първото изпълнение на творбата е в Ленинград (днешен Санкт Петербург) на 29 септември 1969 г. с Московския камерен оркестър под диригентството на Рудолф Баршай и солисти Галина Вишневска и Марк Решетин. Пет години по-късно, задграничната премиера на симфонията е в България, изпълнена от „Софийски солисти” с диригент Васил Казанджиев. Солисти са Милкана Николова и Павел Герджиков. 

Камерна симфония оп. 110а (по струнен квартет No.8) е едно от най-популярните произведения на Шостакович.  Композирано през лятото на 1960 г. в Дрезден, където е поканен да напише музика към филма на режисьора Лев Арнштам „Пет дни, пет нощи”. Сюжетът разказва за осем съветски войници, изпратени да открият в руините на града ценни картини, откраднати от нацистите. Шостакович е настанен да композира в правителствената резиденция, в курорта Гориш. Преживяващ ужасната депресия, обхванала го след натиска да стане член на Комунистическата партия и развълнуван от безсмисленото унищожение на историческия Дрезден през 1945 г. от британски и американски бомбардировачи, вместо филмовата партитура, за три дни той създава Осмия си квартет. Посвещението, изписано в партитурата гласи: „В памет на жертвите на фашизма и войната”.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights