28.02.2024 | 13:49

СПЕКТАКЪЛЪТ „ВЕЛИКДЕНСКО ВИНО“ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ГОСТУВА В ПЛЕВЕН

Снимка: Стефан Н. Щерев

На 7 ноември спектакълът „Великденско вино“ от Константин Илиев на режисьора Явор Гърдев гостува на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен (19:00 ч.).

Актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов пресъздават историята на поп Кръстьо Никифоров, който остава сам на най-светлия християнски празник. В неделя на Великден 1880-а година, час преди обед, Поп Кръстьо е в църквата, за да отслужи литургията за Второ Възкресение. Никой от паството не е дошъл в църквата на заподозрения в предателството на Васил Левски свещеник. Наоколо се навърта единствен Гечо Немия — лудият клисар, който ще бъде поставен на изпитание от поп Кръстьо чрез страстна обвинителна реч срещу деянията на Апостола на свободата.

Драматург е Мирела Иванова. Сценографията е дело на Павел Койчев, костюмографията – на Свила Величкова, а музиката – на Калин Николов.

Спектакълът е отличен с награда „Икар 2023“ за водеща мъжка роля за Владимир Пенев, награда „Аскеер 2023“ за водеща мъжка роля за Владимир Пенев, награда за мъжка роля от Националния фестивал на малките театрални форми във Враца, както и награда за ярки постижения в областта на културата за 2023 г. на дирекция „Култура“ на Столична община в област „Театър“ за Владимир Пенев.

Билетите са в продажба на касите на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен и онлайн. За повече информация и резервации: телефон – 064/834376.

В Народния театър можете да гледате „Великденско вино“ на 3, 18 и 25 ноември, както и на 9 и 22 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights