Спектакълът „Мъртви души“ изследва езика на телата по време на война

Премиера на спектакъла „Мъртви души“ ще се състои днес в Пловдив, по време на 15-ото издание на One Dance Week, и в София – на 7 и 8 юни в „Топлоцентрала“, съобщават от организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“.

По думите им танцовият спектакъл е вдъхновен от едноименният роман-поема на Гогол и е посветен на нашето съвремие и въздействието, което настоящата война в Украйна упражнява върху всички нас. Спектакълът без думи съчетава танц, театър, съвременен цирк и фотография. 

АВТОРЪТ, ИДЕЯТА

Автор на идеята, режисьор, драматург и хореограф е Гергана Димитрова, която през 2007 година основава „36 маймуни” и е неин артистичен директор. Съосновател е на „АСТ – асоциация за свободен театър“ (2009), координатор е на българския комитет на международната мрежа Eurodram (от 2014), а през 2023 г. е избрана и за президент на мрежата. Изучавала е класически балет в държавното хореографско училище в София, след което се занимава още пет години със съвременни танцови техники.

ДУШАТА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

„Мъртви души“ представлява съвременно изследване на душата по време на война. Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити или умрели или душите могат да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа? 

Отговорите на тези въпроси търси Гогол преди повече от век и половина. На фона на случващото се днес в Украйна, неговата родина и място на действието на романа „Мъртви души”, не може да не си ги зададем отново, коментират от екипа на представлението.

Визуални документални материали от войната са основата, на която се разработват движенческите партитури и образите на сцената. Спектакълът изследва езика на телата по време на война, за да се опита да разбере какво става с душата в такава екстремна ситуация. 

ЕКИПЪТ

Хореограф и репетитор е Ангелина Гаврилова. Сценографията, костюмите и видеото са на Никола Налбантов, а музиката – на Веселин Веселинов-Еко.

Гласът зад кадър е на актьора Александър Митрев. Участват Ангелина Гаврилова, Вяра Болградова, Йоана Кадийска, Филип Миланов, Цветан Пейчев, Михаил Иванов, както и Адриана Димитрова, Валерия Колева, Ева Атанасова, Емилия Радичева, Катя Кирова, Олександра Кирчева, Олександра Тимошенко, Славея Славчева, Борислав Вълов, Йордан Върбанов, Мартин Върбанов, Пьотр Кшемински, Сергей Жиганюк, Тони Кaрабашев, Ruanda. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *