29.02.2024 | 16:40

Спектакълът на ДКТ-Сливен ,,Майстора и Маргарита“ ще гостува в Стара Загора и София

Снимка: Държавен куклен театър Сливен

След успешната премиера на спектакъла ,,Майстора и Маргарита“, той навлиза в своя нов етап на разпространение, тръгвайки на своето първо турне, съобщи за БТА Петър Петров, експерт „Вързки с обществеността“ в Държавен куклен театър – Сливен. Спектакълът ще гостува в Държавен куклен театър Стара Загора на 20 февруари, а на 22 февруари ще бъде изигран на сцената на Столичния куклен театър.

„Самият проект в обема си не позволява развитие в среда, извън основните централни райони, тъй като неговото представяне изисква професионална сцена, посочи Петров. Сценографията и визуалния облик на спектакъла изискват професионална аудио-визуална техника. Ориентирали сме се към сцени, на които ще се запази неговата художествена стойност .

Спектакълът „Майстора и Маргарита“ по едноименния роман на Михаил Булгаков на Държавен куклен театър Сливен е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на държавни, общински регионални културни институти. 

Преводът е на Боян Станков, издателство „Хеликон“, а драматизацията е разработена от Димитър Стефанов и ,,Вечното кабаре на истината“, (трупата от спектакъла).  Режисьор е Димитър Стефанов, сценографията и визуалната атмосфера са дело на Ясмин Манделли. Музиката е творение на Милен Апостолов, а хореографията – на Анна Кабакова. Кукли, костюми, декорации и реквизит са изработени от Евгения Лачева, Александър Гаралов, Петър Чекуров, Йоланта Иванова и Пепа Николова.

Спектакълът бе реализиран на лабораторен принцип. Лабораториите имаха за цел да предоставят на творческия екип среда за намиране на динамични форми в процеса на подготовка на многопластовия спектакъл, задълбочено изследване на романа на Булгаков „Майстора и Маргарита“, разкриване на нови методи за изграждане на връзката актьор – образ, придобиване на нови знания и умения, надграждане на вече придобити в областта на куклено-театралното изкуство. 

„Работата в творческите лаборатории успя да развие уменията на творческия екип в областта на словото, танца, музиката, пластическата подготовка, танцова симбиоза кукла – актьор, изграждането на характер от музикалната партитура, каза още Петров. Реализацията на творческите лаборатории бе една добра възможност за младите актьори да разгърнат своя актьорски потенциал.“

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights