21.06.2024 | 20:56

Спектакълът „Хага“ на Народния театър „Иван Вазов“ гостува на театралния фестивал „Варненско лято“

Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

Спектакълът „Хага“ на Народния театър „Иван Вазов“ гостува на театралния фестивал „Варненско лято“. Тази година той стана носител на награди „Икар“ за най-добро представление, за сценография на Борис Далчев и костюми на Кънчо Касабов. Има и номинации за наградата „Икар“ за дебют на Кремена Деянова и за режисура на Галин Стоев, както и номинации за „Аскеер“ 2024 г. за водеща женска роля на Радена Вълканова и за поддържаща женска роля на Илиана Коджабашева. „Хага“ ще има две представления на сцената на Варненския театър днес и утре.

Пиесата на Саша Денисова е написана скоро след нахлуването на Русия в Украйна и авторката периодично я изменя спрямо актуалните събития. Специално за постановката на сцената на Народния театър режисьорът Галин Стоев се завръща в България от Франция, където от 2018 г. е артистичен директор на градския театър в Тулуза. Той е автор на превода на драматургичния текст. 

Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, който се случва в главата на дете, явяващо се като главен обвинител. В текста се преплитат реални елементи от политическата и идеологическа реалност на Руската федерация с фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, които изграждат образа на войната през емоционалния свят на едно момиче.

В спектакъла участват още Юлиан Вергов, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Петков, София Бобчева, Васил Драганов, Явор Вълканов, Велислав Павлов, Стелиан Радев, Димитър Николов, Пламен Димов, Христо Терзиев.

Саша Денисова е украински драматург и режисьор. Завършила е Филологическия факултет на Националния университет „Тарас Шевченко“ в Киев. Преподавала е режисура в Театралния център „Мейерхолд“ и е водила лекции в Московското училище за художествен театър. Ръководи студио за авторски и документален театър „Студио-OFF“. През 2010 г., след като завършва обучение по „Документален театър“ в британския театър „Роял Корт“, Денисова създава трупа от съмишленици, с която практикува форми на експериментален театър. В началото на войната бяга от Русия и понастоящем живее в Полша, където написва и продуцира няколко документални пиеси, сред които и „Хага“.

Галин Стоев работи като театрален режисьор от 1991 г. в София. Той започва с класически репертоар, след което се насочва към модерни и съвременни текстове. След последвалия успех в България, работата му е представена на различни европейски сцени в Белгия, Великобритания, Франция, Германия, Русия, България, Аржентина, Италия. От 2007 г. Галин Стоев работи главно във Франция и Белгия, по-специално в La Comédie-Française, Le théâtre national de la Colline, Théâtre de Liège, Festival d’Avignon, Odeon theatre del’Europe и др. От 2018 г. е артистичен директор на ThéâtredelaCité – Centre Dramatique National Toulouse Occitanie. Носител е на редица национални и чуждестранни награди, а през 2019 г. е удостоен със степен „Кавалер на ордена за изкуство и литература“ на Френската република.

Днешната програма на „Варненско лято“ включва още среща, посветена на един от големите реформатори на българския театър от втората половина на 80-те години на ХХ век Иван Станев (29.06.1959 – 01.12.2023). Той живее и работи в Германия, където създава дръзки експериментални спектакли и визуални проекти. За него ще разкажат Жанет Спасова, която работи със Станев почти във всичките му спектакли и едновременно с това се налага като една от знаковите актриси на Фолксбюне в Берлин. В срещата ще се включат още режисьорът Явор Гърдев и културологът Александър Кьосев.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights