18.07.2024 | 14:17

Списание ЛИК посвети брой на поета Атанас Далчев за 120-годишнината от рождението му

Списание ЛИК посвети юнския си брой на поета Атанас Далчев (1904-1978), от чието рождение днес се навършват 120 години. 

Изданието на Българската телеграфна агенция (БТА) проследява творческия път и следата, която Далчев оставя в българската култура, чрез новините, публикувани през десетилетията в емисиите и бюлетините на агенцията. В списанието са поместени акценти от архива на БТА, които отразяват поява на нова книга, получено отличие или изява, свързана с името на твореца. 

„Настоящият брой е посветен на още една личност-събитие в културата ни – поетът Атанас Далчев, от чието раждане се навършват 120 години. Той не просто е създател на стихотворения, останали по върховете на българската литература, но и е запазил в нея собствена територия, до която не достигат трусовете на времето“, пише във въведението на броя главният редактор на ЛИК доц. Георги Лозанов. 

„Днес всички знаем: Атанас Далчев е един от най-големите поети на България. Но макар това знание да е някак днес безспорно, признанието съвсем не се случва отведнъж, макар да съществува илюзията, че явяването му като голям поет е станало едва ли не още с дебюта му. Затова трябва да разгърнем литературноисторическия разказ за постепенното му и дълготрайно утвърждаване. Така името му ще заблести още по-силно всред другите български поети и стихотворци“, пише в своя текст за изданието проф. Михаил Неделчев. По думите му Далчев е „поетът, който пише само хубавите си стихове“. 

В списанието са публикувани откъси от текста „Атанас Далчев за своето творчество“ на Владимир Свинтила, предоставени от семейния архив на фамилия Далчеви. Свинтила разговаря с Ананас Далчев за неговата поезия през всички години на тяхното приятелство, което продължава от 1945 до 1958 година, като за най-съществени смята изказванията му от периода 1945-1947 година. Разговорите са водени по време на честите им разходки из софийските улици и в тях може да се долови автентичният „глас“ на поета и мислите му за живота, изкуството и за собственото му творчество. „Човек никога не трябва да пише това, което може и да не напише. В противен случай той не е писател, а съчинител. Разликата между двете не е количествена, а качествена – разлика категориална“, казва Атанас Далчев в един от тези разговори. 

Списание ЛИК търси отговор и на въпроса „Как изглежда поетът и преводач Атанас Далчев през очите на свои приятели, познати и съвременници?“ в записите от архива на Българското национално радио. От медията предоставят на изданието няколко файла с интервюта, съхранили думи за твореца през годините. Сред тях са разговори с поета Александър Геров, писателя Георги Данаилов, поетесата Блага Димитрова, сатирика Радой Ралин и др. 

Трима съвременни млади поети се включват в анкетата на списание ЛИК, представяйки поетическата традиция на Далчев днес. Това са Виолета Кунева, Теодора Тотева и Христо Мухтанов. 

В изданието на БТА може да бъде прочетен и разговор с Тодора Радева, създател на фондация „Прочети София“. Организацията реализира различни инициативи, които представят града, литературата и изкуството в симбиоза, което подпомага преоткриването на градското пространство чрез културата. Вече пет години „Прочети София“ организира „Литературни маршрути“, като миналата година сред представените автори през пролетта е и поетът Атанас Далчев. Маршрутът „Разходка из улиците и думите на Атанас Далчев“ е воден от поетесата и преводачка Албена Тодорова. Пред списание ЛИК тя разказа как се спира на именития творец и как аудиторията преминава през маршрута, посветен на него.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights