26.02.2024 | 9:37

СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРСКА КНИГА БЕ ПРЕВЕДЕНА НА ПОЛСКИ ЕЗИК

Снимка: Българският културен институт във Варшава

В Бялисток и Варшава тържествено завършиха честванията, посветени на Годината на Супрасълския сборник в Подляското войводство в североизточна Полша.

На негова територия се намира православният Супрасълски благовещенски манастир, където ценният ръкопис е донесен през 15 век, съобщава на Фейсбук страницата си Българският културен институт във Варшава.

На 7 декември Областното издателство в Бялисток беше домакин на представянето на полския превод на Супрасълския сборник – кирилски текст със забележително културно-историческо значение, създаден в Преславската книжовна школа. Това е първият превод на този паметник на славянската книжовност на съвременен език.

Близо 30 специалисти са ангажирани в превеждането на 151 листа с жития и проповеди. Публикуваната книга има и специален тираж от 250 номерирани екземпляра, като първият брой бе предназначен за президента на Република Полша Анджей Дуда, който пое под свой почетен патронаж юбилейните чествания през цялата година.

По покана на Н. Пр. Маргарита Ганева, посланик на България в Полша, на 8 декември в Посолството ни в полската столица се състоя и варшавската презентация на книгата. Датата е избрана символично – на този ден православната църква по стар стил чества паметта на св. Климент Охридски, а студентите в България отбелязват своя празник.

Преводът се публикува по повод на три юбилейни годишнини – хилядолетието от създаването на кирилския писмен паметник в средновековна България, 500-годишнината от момента на пристигането му в библиотеката на Супрасълския манастир и 200 години от откриването му за науката през 1823 година.

Преводът на кодекса на полски е направен със съдействието на фондация OIKONOMOS и Супрасълската духовна академия. Той е под общата редакция на о. Хенрик Папроцки в сътрудничество с проф. Александр Наумов и о. Ярослав Южвик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights