20.07.2024 | 5:32

Сръбският език е фокус на международен фестивал на поезията

Сръбският език е фокус за месец май на ХVII международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка” от 15 до 18 май, съобщават организаторите.

По думите им през тази година принципът е ротационен – всеки месец е посветен на един славянски език: през март – на хърватския, април – на руския, май – на сръбския език, юни – на полския, докато организаторът в лицето на поетесата Елка Няголова и водената от нея „Славянска литературна и артистична академия“ премине с рецитали на всички славянски езици. Фестивалът е под патронажа на президента Румен Радев.

Партньори на инициативата са Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти, националният клуб „Родолюбие”, Синдикатът на българските учители, фонд „Устойчиво развитие за България”.

„Творческите ни връзки със сръбския език са много стари и близки. Делото на светите братя и най-вече – на свети Сава, е живо и тачено там. Сръбският филиал на академията е най-многолюдният и най-много са наградите от ежегодния конкурс „Летящо перо”, които отиват при талантливите и изявени поети от сръбскоезичния свят, разпростиращ се на териториите на Сърбия, Косово и Метохия, Босна и Херцеговина, и Черна гора. Огромна е заслугата за това на координатора на академията за сръбския език – акад. Ристо Василевски, който наскоро навърши 80 години. Не без прякото участие на славянска академия, след наша аудиенция при покойния вече патриарх Ириней, се сложи началото и на публичното честване на 24 май –  Деня на светите братя в Сърбия. Нашата малка делегация, водена от тогавашния председател на Съюза на сръбските писатели Радомир Андрич, преживя щастливи часове на благослов и отеческа споделеност. Негово светейшество Ириней разбра и благослови идеята за това начинание. Тогава всъщност бе положена традицията. И до края на дните си той и митрополит Амфилохий – глава на православната църква в Черна гора, бяха духовни пастири и радетели на кирилицата и славянското културно единение”, казва Елка Няголова в мотива за поканата към сръбските писатели.

Гостите от Сърбия за майския фестивален лъч са акад. Ристо Василевски, Лиляна Стеич, Вера Хорват и Ясминка Надашкич-Джорджевич.

Маршрутът на творческите срещи е следният: Кюстендил – 15 май, Велико Търново – 16 май, и Добрич – на 17 и 18 май, с домакинството на кмета на Кюстендил Петър Паунов, филологическия факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” с декан проф. Ценка Иванова, и кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Участници в Кюстендил от българска страна ще бъдат Елка Няголова, Боян Ангелов, Иван Есенски, Николай Шопов, Петя Шопова, Иво Атанасов, Трендафил Василев, Христо Георгиев, Росица Кунева, Ирена Панкева, Георги Славчев, Светла Радкова, Здравка Радичкова и Анжела Димчева. оети от Кюстендил.

Във Велико Търново акцентът е поетесата доц. Петя Цонева, която ще бъде удостоена с наградата на Славянска академия – „Сребърно летящо перо”. Ще се включат млади поети от литературния клуб от ВТУ, както и студенти със свои първи опити за художествен превод от сръбски език.

В Добрич ще се изявят поетите Петранка Божкова, Генка Петрова, Сашо Серафимов и Елка Няголова. В Добрич ще участват и Хорът на учителките, и струнен квартет „Добрич”, който ще изпълня пиеси от славянски композитори. Втората среща в Добрич ще бъде със средношколци от водещите гимназии на града.

В Кюстендил към програмата ще се присъединят децата от вокалната група „Калпазани”. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights