01.03.2024 | 22:40

Стара Загора за 53-ти път ще е домакин на Фестивала на оперното и балетното изкуство

Стара Загора ще бъде столица на операта и балета по време на 53-тото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ), който ще се проведе от 23 ноември до 9 декември. Това става ясно от програмата на форума, публикуван на сайта на културната институция.

Фестивалът ще бъде открит с два премиерни спектакъла на Държавна опера-Стара Загора на операта “Евгений Онегин” от Чайковски на 23 и 24 ноември. Режисьор е Славчо Николов, който ще предаде съвременни внушения на вечните теми за любовта, приятелството, верността, вложени в гениалните стихове на Пушкин и музиката на Чайковски.

На 25 ноември ще бъде почетен баритона Стоян Попов и неговата 90-годишнина. Държавна опера – Бургас ще представи документална изложба, посветена на творчеството му. Автор е дъщерята на Стоян Попов и дългогодишен редактор в БНР – Светлана Димитрова. Заедно с фотосите ще бъдат представени кадри от Златния фонд на БНТ и юбилеен албум. 

Романтичната опера “Летящият холандец” от Рихард Вагнер ще бъде представена на 26 ноември във фестивалната програма, непосредствено след премиерата си във Варна. Постановката на Вера Немирова е адаптация на продукцията от 2017 година в оперния театър на Магдебург, Германия.  

На 27 ноември Ансамбъл “Симфониета”, със специалното участие на баса Ивайло Джуров, ще представи композиции на Панчо Владигеров за театралните постановки на режисьора Макс Райнхард. По време на концерта диригентът Милко Коларов, ученик на Владигеров, ще разкаже за своите срещи и многобройните уроци, които е научил от него. Преди събитието, във фоайето на операта, от 17:30 ч., къщата музей “Панчо Владигеров” ще представи филма “Рапсодия Владигеров“.

На 29 ноември е концертът на участниците в майсторските класове на Веселина Кацарова и Калуди Калудов, които ще се проведат от 16 до 29 ноември в залата на Регионалната библиотека “Захарий Княжески”.

На 30 ноември предстои балетна вечер с Пловдивската опера. Хореографът Раду Поклитару ще представи „Дългата коледна вечеря“.

2 декември е ден за творческа равносметка на сопраното Мария Клинчева, която има 80-годишен юбилей. Нейната житейска и артистична биография е тясно свързана с първия извънстоличен оперен театър. 

На 5 декември, 50 години след първата легендарна постановка в своята история, Държавна опера – Русе ще представи отново “Лето 893” от Парашкев Хаджиев, посветена на 1130-годишнината от покръстването на българския народ. Режисьор на спектакъла е Пламен Бейков.

Финал на тазгодишното издание на ФОБИ на 9 декември ще постави Софийската опера със спектакъла „Валкюра”, чиято режисура е на Пламен Карталов. Възторжената музикална критика определя като перла в огърлицата на монументалната творба. 

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е основан през 1967 г. и се организира от Държавна опера в Стара Загора със съдействието на местната община. Петдесет и третото издание на форума се осъществява и с подкрепата на Национален фонд “Култура” – Програма за възстановяване на държавните, регионални и общински културни институти, Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации и Програма “Мобилност”.   

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights