30.05.2024 | 15:09

„Старинен град Несебър“ остава в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство

Снимки: Пресцентър Министерство на културата

БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ В РИЯД, ВОДЕНА ОТ МИНИСТЪР КРЪСТЕВ И ЗАМ.-МИНИСТЪР ГЕОРГИЕВ, ЗАЩИТИ ПРАВОТО НА НЕСЕБЪР ДА ОСТАНЕ В СПИСЪКА НА

ЗА СВЕТОВНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО
„Старинен град Несебър“ остава в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Това бе решено в рамките на 45-ата разширена сесия на световната организация, провеждаща се от 10 до 25 септември в Рияд. Българската делегация, която представи позицията на страната ни по този казус в късния следобед на 14 септември, бе ръководена от министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев. България участва като член за първи път от 30 години. В състава на българската делегация бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, заместник-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев, съветникът в политическия кабинет в Министерство на културата Амелия Гешева, д-р Алета Гуадели, представител на България в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, д-р Зорница Грекова, заместник-постоянен представител на България към ЮНЕСКО, Н. Пр.

Ангел Чолаков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Турция, Ангел Банджов, директор на дирекция „Права на човека“ в Министерство на външните работи и заместник-председател на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, Михаела Рабаджиева, трети секретар, Национална комисия на Република България за ЮНЕСКО, Министерство на външните работи, д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология, Созопол, д-р Калин Димитров, заместник-директор на НАИМ-БАН и български представител в Научно-техническия съвет по подводна археология на ЮНЕСКО, арх. Николай Орешков, представител на Община Несебър и арх. Милена Крачанова, съветник към Община Несебър, участник във „Форум на мениджърите на обекти на световното наследство на ЮНЕСКО“, доц. д-р Владимир Владимиров – директор на Институт за екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, представител на България в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО Мирослав Калугеров – директор на дирекция „Национална служба за защита на природата“ (НСЗП), МОСВ Цветелина Иванова, държавен експерт в отдел „Защитени територии“, дирекция НСЗП, МОСВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights