05.03.2024 | 5:02

Старозагорският фолклорен ансамбъл „Загоре“ отбелязва 50-годишен юбилей с концерт-спектакъл 

Професионален ансамбъл „Загоре“ ще отбележи 50-годишен юбилей с концерт-спектакъл под надслов „Път през годините“. Той ще се проведе тази събота, 16 декември, на сцената на Държавна опера Стара Загора. Това съобщи за БТА художественият ръководител и главен хореограф на ансамбъла Христо Иванов.

„Ансамбъл „Загоре“ е основан 25 години по-рано като самодеен състав. Отначало той е започнал като оркестър, след това се прибавя и хор и после танцов състав.  И започват една сериозна концертна дейност като представители на самодеен ансамбъл. И тъй като се развиват много добре, много бързо през 1973 година с решение на Окръжния комитет на партията Министерство на културата решава да им даде статута на професионален ансамбъл. 

Преди това те са лауреати на фолклорни фестивали у нас и в чужбина и след това започва още по-богата концертна дейност като професионален ансамбъл“, разказа Иванов. 

В концерта ще вземат участие настоящи и бивши изпълнители на ансамбъл „Загоре“, както и Фолклорен ансамбъл „Нашенци“ с ръководител Недю Иванов, бивш танцьор на ансамбъла, както  и Детско-юношески народен хор „Жарава“ при Народно читалище „Родина-1860“ с диригент Даниела Дюлгерова.

Входът за концерт-спектакъла ще бъде с покани. Те могат да бъдат взети на касата на Държавна опера Стара Загора.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights