27.09.2023 | 18:28

Стартира първият национален конкурс за млади оперни певци „Стоян Попов“

Днес официално бе открит Първият национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“ във фоайето на Държавна опера – Бургас. Точно в 15 часа, след регистрацията на близо 50 млади оперни певци, заявили участие в конкурса, директорът на Бургаската опера доц. д‐р Александър Текелиев приветства всички присъстващи, подчерта, че е радостен от факта, че интересът към оперното изкуство е жив и пожела успех на всички кандидати. На церемонията по тегленето на жребия присъстваха: председателят на авторитетното жури – маестро Калуди Калудов, проф. Нико Исаков – член на журито, и Диана Саватева, зам.‐кмет на Община Бургас. Доц. Текелиев подчерта благодарността към общинската администрация – и като отношение към културния институт, и поради факта, че половината сума за наградния фонд е осигурена от Общината.

Председателят на журито Калуди Калудов изтегли буква „С“.

На 18 октомври, от 10 часа в залата на Операта е първият тур.

На 19 октомври от 12 часа е вторият тур на конкурса.

Входът за публиката за двата тура е свободен, като тя ще бъде допускана на балкона в зрителната зала.

Галаконцертът на лауреатите е на 21 октомври от 19 ч., диригент на оркестъра на Бургаската опера е проф. д-р Григор Паликарoв, който е и член на авторитетното жури. Водеща ще бъде известната актриса и телевизионна водеща Гергана Стоянова.

Журито е в състав: Калуди Калудов, проф. д‐р Григор Паликаров, проф. Нико Исаков, Стефка Минева, Огнян Драганов, доц. д‐р Александър Текелиев!

Проектът е реализиран със съдействието на Община Бургас и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ДЪРЖАВНИ, РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ“.

Билети за галаконцерта на лауреатите /21 октомври, 19 часа, зала на Държавна опера – Бургас/ – на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo и Eventim.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights