25.04.2024 | 12:57

Статия на философа Боян Манчев провокира танцов пърформанс

„Transformability: Forever (донякъде мюзикъл)“ е авторски пърформанс на Вили Прагер, провокиран и вдъхновен от едноименната статия на философа Боян Манчев, публикувана през 2006 г. в германското списание за сценични изкуства Theater der Zeit. Премиерата е на 14 март в София, съобщават организаторите.

Представлението е създадено в партньорство и с участието на хореографите и изпълнители Соня Преград (Хърватия) и Тиан Ротевел (Нидерландия), а по-късно към екипа се присъединява и Ива Свещарова (България). Премиерата на оригиналната творба е през 2012 г. на танцовия фестивал Tanztage в Берлин. 

„Transformability: Forever (донякъде мюзикъл)“ е част от международния образователен проект проект SEEDS – (South East European Dance Stations). Започва през 2023 г., като своеобразна академия за танцьори и продуценти, които са в началото на своята кариера. Има за цел да ги интегрира в европейския професионален обмен чрез дългосрочно интензивно обучение. Затова хореографът Вили Прагер пресъздава своята творба със студенти от Румънския танцов център и с млади български изпълнители.

Пълното заглавие на текста на Боян Манчев е Transformability. Performing Society and Contemporary Conditions of Dance. Философът разисква отношенията между съвременното консуматорско общество, с неговата все по-изострена „пърформативност” и танца, в контекста на капитализма и глобалната пазарна икономика.  Тръгвайки от тази отправна точка, Вили Прагер разказва ключовите философски тези на текста на сценичен език, коментира ги на метаниво, поглеждайки към тях от позицията на практиката и сценичните изкуства. За целта философският текст е превърнат в сценарий, следващ структурата и правилата на мюзикъла.

Изпълнителите са Ева Данчу (Румъния), Мариана Гавричук (Moлдова), Нели Георгиева (България), Серджиу Дицъ (Румъния) и Александър Гочев (България). Костюмите са на Пола Попова (България).

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights