25.04.2024 | 8:18

Стефан Командарев снима нов филм „Made in EU“

Снимка:

Стефан Командарев снима нов филм, който ще се казва „Made in EU“. Снимките започват днес и ще са в Хасково, Димитровград, Мадан и Рудозем.

Филмът е копродукция между България, Германия и Чехия. От доста години го подготвяме и развиваме, отбеляза пред БНР режисьорът. Той припомни, че през 2022 г. филмовият проект е бил избран сред 15-те най-перспективни проекта в света във форум в рамките на фестивала в Кан.

Шивачка и синът ѝ в малък град по време на пандемията – така е презентиран филмът. Стефан Командарев добави, че в лентата ще се говори за трудова експлоатация и глобализация:

„Акцентът ни е шивачката. Но не по-малко важна е ролята и на нейния син, защото те двамата се изправят пред това предизвикателство“.

В предаването „Преди всички“ Командарев посочи, че отдавна правят проучвания за това какво се случва в шивашката индустрия в България. Стъпили сме върху много фактология, но сюжетът на филма си дойде естествено, когато започна Covid пандемията, защото едни от първите места, където избухнаха огнища с болни от Covid-19, бяха доста шивашки цехове в България, обясни той.

„Първата крачка е неправдата, която срещаме на всяка крачка, да спре да ни прави впечатление. Оттам насетне преходът към това – това наистина да стане ежедневие, е много кратък“, каза режисьорът и добави:

„Смисълът на филмите, които се опитваме да правим, е точно това – да бием една аларма за нещата, които се случват с надеждата, че нещо може да се промени„.

Стефан Командарев смята, че догодина филмът вече ще може да бъде гледан на голям екран.

Във лентата участват Гергана Плетньова, Герасим Георгиев-Геро, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Ованес Торосян.

Цялото интервю на Лора Търколева със Стефан Командарев в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights