10.12.2023 | 12:24

Стефан Цанев получи Националната литературна награда „Дора Габе“ в Добрич

Снимка: Община Добрич

На тържествена церемония в Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич бе връчена Националната литературна награда „Дора Габе“ на писателя Стефан Цанев. Слово прочете професор Миглена Николчина. Наградата бе връчена от заместник-кмета по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Пред публиката Стефан Цанев каза, че е изненадан от тази награда, тъй като е мислил, че се дава само на жени. Преди него четири жени са носители на високото отличие. 

„Тази награда за мен е много сантиментална, тъй като живея в Добруджа повече от 40 години и покрай жена си се считам за добруджанец. И от друга страна, лично се познавах с Дора Габе. Живея в Балчик и всичко, което съм написал през последните години, съм написал тук. В Балчик работя прекрасно, защото имам две красиви неща около себе си – морето и тази безумна равнина“, каза Стефан Цанев. Той разказа на публиката и няколко спомена с именитата поетеса. 

За БТА Стефан Цанев каза, че Дора Габе е най-красивата българска поетеса. А за Добруджа сподели, че много съжалява, че никой художник не е нарисувал красотата на равнината. 

„Не бих писал сега за Добруджа, старите отношения между хората вече ги няма. Това не е Йовковото време. По-младите хора след мен сигурно ще намерят за какво да пишат“, каза още Стефан Цанев. 

На церемонията бе връчено и отличието за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе на поетесата Марина Константинова. Тя каза, че за нея е голяма чест, че в една вечер са и се случили толкова хубави неща – oсвен връчването на наградата е срещнала Стефан Цанев и професор Миглена Николчина.

Националната литературна награда „Дора Габе“ се връчва през пет години. Стефан Цанев е петият, получил високото отличие. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights