24.04.2024 | 19:13

„Сфумато“ представя премиерно „Платонoff“ на 5 и 6 март

Снимка: "Сфумато"/Кети Райкова

„Платонoff“ по Антон Чехов е петата премиера за новия сезон на театралната работилница „Сфумато“ и ще се състои на 5 и 6 март, съобщават от трупата.

Режисьори на спектакъла са проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев. Сценографията е на Венелин Шурелов, костюмите са на Елица Георгиева и Сузи Радичкова, а музиката – на Христо Намлиев.

В постановката участват Александър Тонев, Рашко Младенов, Антонио Димитриевски, Биляна Георгиева, Весела Манолова, Добромир Цветков, Иван Николов, Каталин Старейшинска, Кристиян Стоичков, Лора Тенчева, Марин Джишев, Нено Койнарски, Паола Маравиля, Преслав Търпанов, Стефани Андонова, Яна Георгиева.

„За двайсетгодишния човек, който има интуиция за предназначение и проект за живота си да стане Байрон или Христофор Колумб – идеите предхождат нещата, той по вдъхновение е платонист. Защо обаче само няколко години по-късно нашият бъдещ герой е вече антигерой, нещата от живота го притискат, изкушенията изместват идеите и той изпада в без-бащие, без-божие, без-силие, без-смислие. Той се смалява, изчезва неговото абсолютно Аз, обезличава се неговият „образ и подобие“ и от създател този „неопределен“ човек се превръща в разрушител“, посочва проф. Маргарита Младенова.

По думите ѝ това явление е „мишена на Чеховото писане“ от първата голяма „чернова“ на всичките му следващи пиеси.

„Тази формулировка отразява нашето прозрение за патоса, който е тласкал 18-годишния Антоша Чехов да напише онези 220 страници, озаглавени като „Безотцовщина“, „Без-бащие“ или „Без-божие“. Героите на това безбожие се мятат всред останките от завещаните им скрижали, градили човешкото в човека, от изгонването му от рая, през реформациите, революциите, Ницшеанските умъртвявания на Бога, призраците на комунизма и анархизма, до днешната гърчеща се в агонията на всепозволеността либерална демокрация. 18-годишният Чехов сякаш е преживял видението на Йоан на остров Патмос и е видял как горим“, казва проф. Иван Добчев по повод „Платонoff“. Той отбелязва, че спектакълът „възкресява“ този Чехов.

Изтомник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights