13.06.2024 | 13:25

Сценичните изкуства се нуждаят от реформа, според служебния министър на културата проф. Велислав Минеков

Снимка: БТА-архив

Сценичните изкуства се нуждаят от реформа. Това посочи служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по време на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите. Той отговаряше на актуални депутатски въпроси.

Министърът отбеляза, че загубите на сценичните изкуства от пандемията са били впечатляващи и поради тази причина към тях са насочили 33 млн. лв. По думите му има голяма разлика в състоянието на театрите и операта в столицата и тези в другите градове. Докато в София, Пловдив и Варна държавните културни институти работят добре и залите са пълни, в Русе, Бургас и Стара Загора оперите са в относително тежко състояние, отбеляза той. Минеков допълни, че на много места артистите работят за заплати от максимум 1100 – 1200 лв., което не е добре.

Според министъра една реформа в сектора трябва да засегне въпроса с финансирането на сценичните културни институти и за избора на директорите им. Минеков смята, че не е добре решенията за програмите на културните институции да се взимат само на базата на финансови параметри. По думите му трябва да има и ценностни. Той даде пример с Германия и Франция. Минеков отбеляза, че в Германия се субсидира по-добре класиката и дебютите, отколкото сатирата например. Освен това на конкурсите за директор кандидатите трябва да имат предложение за човек, който ще отговаря за бюджета и финансовите въпроси. По думите на министъра артистичният директор трябва да се занимава с артистичната програма. Има начин да се решат проблемите, каза проф. Минеков и допълни, че те черпят информация от законите в други европейски страни.

Минеков коментира и ситуацията в Народния театър. По думите му извършваният в момента одит тече твърде бавно. Той посочи, че ако има съмнения, че проверката се прави в интерес на настоящия директор, ще потърси и външен одит. Според него в театъра съществуват страхове, хората там се чувстват потиснати, а трупата е абсолютно разделена и щетите ще бъдат големи.

На въпрос за забавени преписки от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), министър Минеков отбеляза, че действително има над 3000 преписки, а някои са изчаквали доста години. Той даде пример с такава, чийто срок на изчакване е бил 12 години. 

Според Минеков проблемът е с малкия състав на комисията и недоброто заплащане на специалистите. Той посочи, че институтът е разполагал с 2800 сътрудници и служители, а когато за първи път е станал служебен министър, те са били 45 души. Средната заплата в НИНКН е била 1050 – 1100 лв. и на редица обявявани конкурси за работа никой не се е явявал. В момента увеличихме заплатите, като средната стана над 1600 лв., каза още той. Министърът отбеляза, че се работи и върху въпроса институтът да се върне в сградата, която е създадена специално за него. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights