Събирателни образи от старинни градчета в Европа показва в изложба във Варна Ивайло Евстатиев

Снимка: БТА

С изложба живопис художникът Ивайло Евстатиев гостува във варненската галерия „Арт Маркони“. Колекцията е озаглавена „Четвъртък, по същото време“. 

Евстатиев е пътешественик и обича да къмпингува на живописни места, да обикаля старинни градчета в Хърватия, Австрия, Словения, Унгария, Германия, Гърция, Турция, каза галеристката Ваня Маркова. Според нея оттам той черпи сюжетите си, но не търси в тях конкретика и разпознаваемост на рисувания обект, а изобразява своята емоция и преживяване на съзерцател.

Картините са рисувани по различно време, но са завършени в последния месец именно за изложбата във Варна, каза пред БТА авторът и добави, че преди е работел на един дъх, докато сега започва една работа, после я оставя и продължава по-късно. 

Градските си пейзажи той определя като събирателен образ на архитектурата, типична за по-старите градове на Европа, които са му любими. Там по ресторантите е трудно да намериш място, но в моите картини всички столове са свободни, казва художникът. Същото важи и за морските сюжети, където отново не е изобразено конкретно място. Все пак моите селища са характерни за уюта на нашето Черноморие, каза Евстатиев. Той призна, че не скицира видяното, просто рисува на платното интуитивно. Смята, че когато започнеш една работа, тя сама ти подсказва, а ако нещата не се наместят, започваш нещо друго. 

Ивайло Евстатиев е син на художника Евстати Маринов. От малък прекарва цял ден в ателието на баща си, позирайки му, гледайки как работи или сам посягайки да твори, сподели той. По-късно завършва живопис във Велико Търново. Наскоро галерия „Арт Маркони“ представи творчеството на Маринов, който приживе е планирал голяма изложба в зала „Райко Алексиев“ в София, но не успява да осъществи замисъла си. Синът му организира две негови представителни експозиции във Видин, където семейството най-дълго е живяло, както и в Русе. По-малка колекция бе показана във Варна. Догодина работите на баща му ще бъдат подредени в „Райко Алексиев“, където има пространство да се включи пластика, живопис, графика и всичко, което е правено, каза той. Засега Евстатиев не предвижда да се включи в софийската изложба, макар че през 2005 г. баща и син са се представяли заедно именно в „Райко Алексиев“. Правили са съвместни изложби и в Будапеща и Крайова, сподели още Евстатиев.

Изложбата му във Варна ще остане до 12 юни. 

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *