22.02.2024 | 12:44

Съвместна изложба „Музика“ се открива в галерия „Артистика“

Съвместната изложба „Музика“ на Динко Ненов и Ивайло Ненов, баща и син, ще бъде открита на 18-ти януари, от 18 часа. В тази изложба ще видите автентични живописни творби и неповторими дизайни от стъкло.

Динко Ненов работи живопис, скулптура и монументално изкуство. Има участия във всички регионални и национални изложби, а самостоятелните му изложби са повече от петдесет. Негови пластики и картини са притежание на галерии, както и на частни колекции в много страни по света. Носител е на многобройни отличия за живопис, пластика, пърформанс, керамика от изложби в България, Аржентина, Япония, САЩ и други.

„За мен музиката е нещо, което го има навсякъде. Аз много обичам импровизацията и много се радвам, че това ще бъде първата съвместна изложба със сина ми. Негова е идеята да направи музикални инструменти от стъкло, което е голямо предизвикателство и за мен, защото това е много трудна материя. Стъклото е нещо, което носи светлина, носи обич, но е много крехко като материал. Самият аз съм завършил дизайн на стъкло и керамика така, че за мен това е много интересно. Мисля, че ще придизвика интерес и в хората, които обичат стъклото и музиката, разбира се. Човек, ако иска може да открие музиката на всяко място. Синът ми е направил музикални инструменти от стъкло, аз представям картини – живопис, които са музика за мен“, споделя Динко Ненов.

Ивайло Ненов, завършва НБУ – София, бакалавърска степен със специалност ,,Стъклото в изкуствато и дизайна“ и магистърска степен със специалност ,,Стъкло“, с професионална квалификация магистър художник – дизайнер на стъкло. По значими за него са изложбата ,,Отражения“ през 2018-та година, в Европейския парламент, в Страсбург; участието му с живопис в Япония, както и участията му в Международното биенале на стъкло в София през 2017, 2019, 2021 и 2023 година. Повече от шест години, Ивайло Ненов, се занимава със стъкло. Основната тема, по която работи, е интерпретацията на музикални инструменти от стъкло.

„Цялата тема дойде от една изложба в НБУ, на музикални инструменти. И на мен ми стана интересно, дали истинските инструменти може да се направят от стъкло“, разказва Ивайло Ненов. „Тази тема, по всяко време, може да се развива много, защото музикалните инструменти са доста. Имам направени няколко струнни музикални инструменти от стъкло, духови и с клавиши. Всъщност, с клавиши е един – ксилофон, който ще бъде представен на изложбата, в галерия „Артистика“. Други музикални инструменти от стъкло, които ще покажа са кларинет и гайда. Допълнително ще покажа и други стъклени неща  – силуети и часовник. Това е разтичащ се часовник, по идея от картина на Салвадор Дали. Изработката на един инсрумент от стъкло ми е отнемал по 4-5 месеца, понякога и 6“, казва още Ивайло Ненов.

Съвместната изложба „Музика“, може да видите в галерия „Артистика“ до 10 февруари, включително.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights