21.07.2024 | 20:35

Съкровища от средновековния манастир „Св. Петър и Павел“ във Велико Търново разкриват в книга археолозите Николай Овчаров и Хитко Вачев

Съкровищата на средновековния манастир „Св.Равноапостоли Петър и Павел“ във Велико Търново разкриват в обща книга археолозите Николай Овчаров и Хитко Вачев. Това е най-новата книга, свързана с миналото на средновековния Търновград.

В книгата са представени резултатите от разкопките, проведени през 2008 и 2012 година, финансирани от община Велико Търново, каза пред журналистите в пресклуба на БТА проф. Николай Овчаров. По думите му това е една от най-богатите колекции от накити и монети, откривани на едно място от средновековния период на Търново. Те са открити в некропол, където са били погребвани първенците на столицата Търново през 13-14 век, а по-късно и от периода, когато църквата „Св.св. Петър и Павел“ става митрополитска, уточни той. Проучванията доказват хипотезата на учените, че в района е съществувал голям манастир, включващ храма „Св.св. Петър и Павел“ и намиращата се в съседство църква „Св. Иван Рилски“, в която са се съхранявали мощите на светеца до изпращането им към Рилския манастир.

Църквата „Св.св. Петър и Павел“ е не по-малко важна от Боянската църква, но не е толкова популярна, като обект от национално и международно значение, каза при представянето на книгата медиевистът проф. Пламен Павлов. Той уточни, че в книгата прецизно са описани периодите на изграждане, стенописване и украсяване на църквата, строена през 20-30- те години на 13-и век от съпругата на цар Иван Асен Втори, царица Анна -Мария. Книгата е образцова публикация за археологическото проучване, с включен каталог на находките, същевременно и много четивна, посочи проф. Павлов. Той допълни, че е съвършено новаторско проучването за монументалната каменна декорация на храма, съставена от десетки антични и късноантични капители, които се превръщат в своеобразен мемориал на древните български земи.  В книгата са описани надписи, рисунки и графити от Средновековието, открити в църквата.

Сред накитите е златен наушник и пръстен с изображения на двуглав орел – символи на царското достойнство от началото на 14 век. Пръстен с хералдическа поза на грифон е твърде вероятно да е бил личен герб на цар Михаил Трети Шишман, посочи проф. Овчаров. Значението на манастира е голямо за българската история, защото след падането на Търново под Османско владичество той се превръща в резиденция на Патриарх Евтимий и на търновските митрополити, припомни проф. Хитко Вачев.

В първите години на 15 век, когато столицата е завладяна, храмът се превръща в сакрален пантеон, в който биват спасени и пазени светите мощи на прочути християнски светци като Св. Иван Рилски, Св. Йоан Поливотски,  Св. Михаил Воин, посочи проф. Вачев. Разкопките са правени в прилежащите площи край храма, но не и в самия храм, където е възможно да са се съхранявали и книги от царската библиотека след падането на столицата под турско владичество, посочи археологът.

Пред царските двери на църквата е стояла надгробна плоча, която е маркирала гроб, в който са полагани останките на висшите архиереи на митрополията, при реставрацията на църквата плочата не е била поставена на мястото си, а стои в двора. Археолозите предлагат тя да бъде върната пред дверите на църквата. Инициативата получи подкрепата на заместник-кмета по хуманитарните дейности Нейко Генчев.

Книгата е издадена със спомоществователството на фирма „Бритос“. Оперативният директор на дружеството Антон Ненов посочи, че екземпляри ще бъдат дарени на Великотърновския университет, на Регионалната библиотека и на училища. Публичното представяне на книгата от нейните автори ще се състои днес от 17:30 часа в читалнята на РНБ “П.Р.Славейков“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights