14.06.2024 | 19:31

С две изложби и концерт откриват Чешките дни на културата в „Двореца“ – Балчик

Чешките дни на културата в „Двореца“ Балчик ще ъдат открити на 1 юни с изложбите „Братя Шкорпил – пазители на историческата памет“ и „Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки“ и Концерт-спектакъл за деца и юноши „От Дворжак до Владигеров“.

Регионален исторически музей – Варна и Културен Център „Двореца“ представят

„Братя Шкорпил – пазители на историческата памет“

Ще се срещнете с една необичайна в много аспекти изложба – като визия, внушение и начин на комуникация с посетителите. Това е една съвременна, интерактивна модулна и преместваема експозиция с използване на добавена реалност, а в допълнение – и с мобилни устройства. Проектът провокира с новаторски характер, представен чрез изложба, която спокойно можем да наречем „врата към виртуалния свят“. Експозицията цели да представи по достъпен, динамичен и интересен начин на малки и големи известни и по-малко известни факти и събития, свързани с живота и научната дейност на братя Шкорпил в България.

Откриване: 1 юни 2024 г. от 16:30 ч.

Край на изложбата: 9 юни 2024 г.

Къде: в Каменна зала

Изложба на Рената Фучикова „Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки“

От 1-ви до 9-ти юни известната чешка илюстраторка Рената Фучикова ще „гостува“ в Двореца и ще ни запознае по нетрадиционен начин с живота и творчеството на световноизвестния композитор Антонин Дворжак. Изложбата е базирана на едноименната книга на авторката, която чрез комикс разказва историята на един от най-известните чехи. Събитието е част от програмата на Чешкия център по повод Годината на чешката музика. Проектът съдържа комикси, които разказват историята на един от най-известните чехи. В него присъстват и илюстрации на най-популярните произведения на Антонин Дворжак: „Славянски танци“, „Te Deum“, „Русалка“ и „Из новия свят“. Проектът идва при нас благодарение на Чешки център-София и с подкрепата на Музея на Антонин Дворжак във Висока и Пршибраме (чешкото село, където са създадени много от творбите му и което все още вдъхновява творци да създават редица музикални и театрални представления).

Откриване: 1 юни 2024 г. от 17:30 ч.

Край на изложбата: 9 юни 2024 г.

Къде: в галерия „Тихото гнездо“

Вечерта, посветена на чешките дни на културата в Двореца ще завърши със Концерт-спектакъл за деца и юноши „От Дворжак до Владигеров“, представен от трио „Дивертименто“, Милена Гюрова – сопран и Борис Радилов – виолончело. Заповядайте в 19:00 ч. в Каменна зала, за да чуете музикалните виртуози!

Всички събития за безплатни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights