01.03.2024 | 23:55

С изложбата „Отвъд човека“ целта ми е да покажа неизвестния Кольо Карамфилов, каза кураторът Надежда Джакова

Снимка: НХГ

С изложбата „Отвъд човека“ моята цел е да покажа непоказвания, неизвестния Кольо Карамфилов. Това каза пред БТА кураторката на експозицията Надежда Джакова.

„Отвъд човека“ включва непоказвани и малкоизвестни творби и може да бъде разгледана до 24 март в „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“. От произведенията в нея до този момент пред публика са представяни само автопортрет на художника и две творби от итонг. 

Най-ранните творби, показани в изложбата са от 1993 г., но по-голямата част от произведенията в експозицията са създавани в годините между 2000 и 2010 г. Според Надежда Джакова това е период, от който много малко неща на Кольо Карамфилов присъстват в художествените музеи и галерии.

По думите ѝ всички творби, част от „Отвъд човека“ са от частни колекции, с изключение на шест произведения, които са от Националната художествена галерия (НХГ). Джакова обясни, че собствениците на тези „частни колекции“ не са непременно колекционери на изкуство, като някои от тях са били приятели на художника или са придобили негови творби чрез дарение от автора или откупуване.

Кураторката на експозицията разказа, че има и конкретна нишка, която обхваща творбите в изложбата. „Това е именно човекът, човекът като мотив, който се появява в творчеството на Кольо Карамфилов и който приема най-различни образи – от човешка глава, изобразена в цял формат, или фигура, която е напълно абстрактна или ако щете дори – крак, останала стъпка върху платното“, посочи Надежда Джакова, която е завеждаща филиал към Националната галерия „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“. Тя обясни, че в експозицията човекът приема различни форми – може да бъде изобразен както съвсем конкретно, така и много абстрактно. „При Кольо Карамфилов това е характерното – че с лекота променя и сменя образа и той никога не е един и същ“, каза Джакова.

„Това, което видях покрай организирането на изложбата на Кольо Карамфилов, е, че той има много приятели и съмишленици. И докато те са живи, ще е жив и споменът за него, за човека Кольо Карамфилов, за това какъв е бил той, какво е мислил, какво е правил“, отбеляза кураторката. По думите ѝ по-важното за нея като музеен специалист е това какво остава след художника. „Това е изкуството, което е характерно за художествената ни сцена, определящо е и е част от нея от 1990-те години до днес“, каза тя. Според нея, произведенията на Кольо Карамфилов са архив както на самия автор, така и на времето, защото това, което е събрано в момента ще остане като познание и информация.

За изложбата в „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“ Надежда Джакова работи съвместно със сина на художника – Росен Карамфилов и галеристката Радост Коцева.

Кольо Карамфилов (Николай Илиев Карамфилов) е мултидисциплинарен артист. Той създава живопис, скулптура, рисунки, графика и участва в хепънинги, арт акции и пърформанси.

Роден е на 7 декември 1963 г. в Пловдив. През 1989 г. създава авангардната група „Ръб“ и е един от идеолозите на артистичната организация, наред с изкуствоведа Димитър Грозданов, Албена Михайлова, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Надя Генова, Румен Жеков. По-късно през 1995 г. създава група „Диско 95“ с друг член на „Ръб“, Димитър Митовски. През 2010 г. започва началото на проекта „Мерси“ със Стефан Божков. През 2008 г. създава галерия U.P.A.R.K. в Пловдив.

От 1983 г. до смъртта си през 2014 г. прави над 30 самостоятелни изложби. Участва в множество групови изяви в България и чужбина. Негови работи са притежание на множество частни колекции в България и чужбина. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights