22.04.2024 | 0:38

С ОБЩО 23,1 МЛН. ЛВ. ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА СЕ УВЕЛИЧАВА ФИНАНСИРАНЕТО НА КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУТИ И НА ЧИТАЛИЩАТА

Илюстрация: pixabay

На днешното си заседание Министерският съвет прие решение, с което с общо 23,1 млн. лв. се увеличава финансирането на културните институти и на читалищата, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.
Предложените промени са във връзка с приетите разходи по централния бюджет за 2024 г. за изпълнение на политики в област „Култура и изкуства“. Направените предложения с проекта на решение за увеличение на стандартите в сферата на културата са съгласно писмо на министъра на културата, съгласувано с Националното сдружение на общините в Република България.
Основните стандарти за финансиране на държавните музеи, художествени галерии и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, както и стандартите за общинските музеи, художествени галерии и библиотеки с регионален характер, се увеличават допълнително с 18,2%.
Допълващите стандарти за закрити площи на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и на регионалните библиотеки се увеличават допълнително с 20%, а за държавните музеи и художествени галерии се въвежда нова група допълващ стандарт за закрити площи, което е от ключово значение за тяхното нормално функциониране.
За читалищата стандартът е увеличен с нови допълнителни 1,2% и така с направените промени общото увеличение на стандарта за читалищата за 2024 г. спрямо 2023 г. достига 21,6%.
Общо необходимите средства за увеличението на стандартите за финансиране на делегираните от държавата дейности в областта на културата са в размер на 23,1 млн. лв. и се осигуряват за сметка на приетите разходи по централния бюджет за 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights