23.02.2024 | 7:07

С органов концерт на Мария Славова започнаха светлите коледни тържества в Добрич

Снимки: Ангел Радилов, "Подиум"

С органов концерт тази вечер започнаха светлите коледни тържества в Добрич. Мария Славова зарадва всички, които искаха да чуят звука от реновирания орган с произведения на Йохан Себастиан Бах. Soli Deo Gloria (Само на Господа слава). Точно това като мото на концерта е поставила и Мария Славова.

Да припомним, че Мария Славова е родена в Добрич. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е СМУ „Добри Христов” в гр. Варна и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активно концертира като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави. В цялата страна изнася самостоятелни органови концерти и в партньорство с известни музиканти. В момента е пианист – органист в Камерен оркестър „Дианополис“, Ямбол. На нейно солово изпълнение на орган се насладихме на празничния концерт за 25 септември т.г. в Добрич.
За предстоящия концерт, разказва самата Мария Славова: „SDG – често в края на своите композиции Йохан Себастиан Бах (1685-1750) изписва тези три букви. Всъщност това е абревиатурата на „SOLI DEO GLORIA” ( „Само на Господа слава”). И наистина когато Бах твори, той не се замисля дали хората в църквата биха разбрали творбите му и дали хористите могат да ги изпълнят. Неговото верую е дълбоко религиозно – той твори в прослава на Бог, това е същността на неговата музика, посвещението на смирения му и отдаден на вярата живот. Органът е инструментът, който Бах е владеел във висша степен съвършено. Със своите изразителни възможности, които в не малка степен биха могли да заменят цял оркестър или хор, органът позволява на Бах да разгърне в пълнота своето полифонично мислене, в общуването си с него той най-ярко разкрива характерните черти на своята артистична натура. Може би именно в органовото си творчество той е най-мощен, виртуозно блестящ и патетически вдъхновен. В концерта ще прозвучат както произведения, писани в ранните години на Майстора като Прелюдия и фуга BWV550, където все още личи влиянието на Дитрих Букстехуде и Николаус Брунс, и тричастната Фантазия в Сол мажор, композирана във формата на италианските кончерти гросси, така и пиеси от зрелия му творчески период като голямата До мажорна Прелюдия и фуга BWV 547, датираща около 1744 г., която е последната пиеса, писана от него в този жанр. Включени са и няколко малки коледни хорали от „Органна тетрадка”, на чиято заглавна страница е вписано: „На Всевишния само за слава, на ближния – да се поучава”, която Алберт Швайцер определя като „речник на Баховия музикален език”. Ще бъдат изпълнени още две пиеси от Бах – светлия, идиличен Пасторал във Фа мажор и Алабреве в Ре мажор – по същество двойна фуга, чиято строга величавост ще сложи финал на концерта“.

Един от най-големите подаръци, който можем да дадем или да получим е радостта. Трудно бихме могли да намерим някой, който е дарил повече радост на света от великия Йохан Себастиан Бах. Дори днес, 273 г. след неговата смърт, музиката му продължава да вълнува сърцата и да зарежда душите с енергия и вяра.

1 thought on “С органов концерт на Мария Славова започнаха светлите коледни тържества в Добрич

  1. Един блестящ концерт от чудесни органови произведения на Бах, в прекрасното изпълнение на талантливата органистка Мария Славова!
    Едно чудесно изживяване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights