18.07.2024 | 16:25

С поднасяне на цветя пред паметника на Тодор Колев в Шумен започна първото издание на комедийния фестивал „Тодор Колев“

Откриха първото издание на комедийния фестивал "Тодор Колев". Снимка: кореспондент на БТА в Шумен Антоний Димов

Първото издание на комедийния театрален фестивал „Тодор Колев“ беше открито с кратка церемония в Градската градина в Шумен. Пред паметника на актьора директорът на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ Илия Виделинов се обърна към хората с кратко слово. Бяха поднесени цветя. Събитието уважиха кметът на Шумен проф. Христо Христов и трима негови заместници, председателят на Общинския съвет Шумен Ася Аспарухова, главният архитект на Шумен Цвета Жекова, театрали, журналисти и общественици. Паметта на Тодор Колев беше почетена с минута мълчание.
Илия Виделинов коментира, че Тодор Колев беше не само изключителен актьор, но и истински феномен в българската култура. „Неговият талант, харизма и неизчерпаемо чувство за хумор създадоха хиляди реплики, които всеки един до ден днешен продължава да използва. Решихме да създадем този фестивал, за да запазим и разпространим духа на неговото творчество, да насърчим новите поколения актьори и режисьори, да създадем сцена за качествени постановки“, отбеляза Виделинов. Директорът на шуменския театър благодари на Община Шумен, кмета на Шумен и спонсорите на фестивала за получената подкрепа.
Първият фестивален ден включва още представяне на спектакъл от състезателната програма и прожекция на филм. Фестивалът се провежда от 25 до 30 юни в Шумен. В програмата му са включени девет спектакъла. Първият от тях е „Да, господин премиер“.
Както БТА съобщи, пет филма с участието на Тодор Колев ще бъдат прожектирани в съпътстващата програма на комедийния фестивал на името на актьора в Шумен.
Фестивалът е разделен на две основни категории – за професионални и непрофесионални спектакли. В първата категория са комедийни постановки от държавни, общински и частни театрални институции. В категорията за непрофесионални спектакли са комедийни постановки от театрални висши учебни заведения и любителски театрални трупи. Председател на журито на фестивала е дъщерята на Тодор Колев – актрисата Албена Колева, а членове са директорът на ДКТ „Васил Друмев“ – Илия Виделинов и драматургът Десислава Василева.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights