28.02.2024 | 15:14

С представлението „Косачи“ на Държавен куклен театър – Варна ще бъде открит Международният куклен фестивал в Анкара

Снимка: Държавен куклен театър - Варна

Представлението „Косачи“ на Държавен куклен театър – Варна ще бъде представено днес – 18 октомври от 19:00 ч. в Театър „Темпо“ в Анкара, с което ще бъде открит Международният куклен фестивал в турската столица.

Фестивалът в Анкара ще се проведе от 18 до 22 октомври. 

Държавен куклен театър – Варна ще участва с две постановки „Косачи“ (за възрастни) и „Малки вълшебници“ (за деца), съобщиха за БТА от културната институция. 

Групата на кукления театър, която пристига в Анкара, включва 19 души. 

От Държавен куклен театър – Варна посочиха пред БТА, че трупата ще бъде в Турция за втори път (след 2017 г.) Кукленият театър поддържа дългогодишно сътрудничество с турския Театър „Темпо“.  

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Мобилност и развитие“, уточниха от театъра.

Фестивалът в Анкара е един от най-успешните и утвърдени турски фестивали. Събитието е посветено на световния детски и младежки театър, като при селекцията специално внимание се отделя на кукления театър за възрастни.

Спектакълът „Косачи е вдъхновен от разказите на Елин Пелин „По жътва“ и Косачи“. В музиката към постановката изящно се вплитат авторски песни и музика от репертоара на „Мистерията на българските гласове“. Спектакълът ще бъде представен със субтитри на турски език.

Режисьор на постановката е Боян Иванов, сценограф – Огняна Серафимова, хореограф – Татяна Соколова, композитор е Христо Намлиев. В ролите са Боян Стоянов, Валентин Митев – син, Веселина Калчева, Галин Гинев, Гергана Господинова, Даниел Добрев, Диана Цолевска, Евгения Василева, Иван Шумаров, Красимир Добрев, Мария Томова, Стоян Стоянов, Теодор Христов. 

Утре, 19 октомври, в турската столица ще бъде представена и детската постановка „Малки вълшебници“. Представлението е по мотиви на Джани Родари. Постановката е на Вера Стойкова, сценографията е на Свила Величкова, а музиката на Христо Намлиев.

Постановката е носител на награди от националните фестивали „Двама са малко – трима са много“ в Пловдив, „Златният делфин“ във Варна, „Михаил Лъкатник“ в Ямбол, както и от Международния фестивал на детските театри в Баня Лука, Република Сръбска. 

В Международния куклен фестивал в Анкара, който тази година ще се проведе за девети път, ще участват представители на осем страни. Артисти от България, Германия, Република Южна Африка, Грузия, Иран, Испания, Русия и Турция ще представят 16 пиеси, от които 12 за деца и младежи и четири за възрастни, информира турската държавна Анадолска агенция.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights