19.06.2024 | 1:47

С представяне на албума си „Сенкя падна“, от днес 25 октомври стартира турнето на „Бодуров трио“ /видео/

Снимка: Bodurov Trio

Пианистът и композитор Димитър Бодуров отново ще се срещне с българската си публика. В няколко концерта неговото трио ще представи музиката от актуалния албум на формацията „Сенкя падна“.

Обиколката на „Бодуров трио“ ще започне в Плевен (25.10), ще премине през Пловдив (26.10), ще продължи към Велико Търново (27.10) и Варна (28.10), и ще завърши в София (29.10).

Верни партньори и съмишленици на Димитър Бодуров са Йенс Дюппе и Борислав Петров – барабани и Михаил Иванов – бас. На последните два концерта към членовете на формацията ще се присъедини и новозеландският им колега Хейдън Чишолм – малко познат в България, но изградил трайно присъствие на европейската сцена саксофонист.
Експериментатор и откривател, надарен с талант и обаятелна артистична харизма Димитър Бодуров е търсещ и ерудиран музикант, който пленява с емоционалност и с богатство от музикално-изразни средства, в които ярко звънти българският фолклор и се откроява връзката с корените и традицията.

„Моят личен подход при работата ми с фолклора е роден от любов – баща ми беше народен музикант, но аз съм израснал с джаза и класическата музика. Когато отидох да уча в Нидерландия, носталгията по България и изобщо любовта ми към тази музика (фолклора) ме накараха да я интегрирам в моето лично творчество и да я превърна в нещо друго. Такава беше моята мотивация да започна и в последствие да дам ново звучене на фолклора, защото той не замира. Той се променя.

Аз имам колекция с много записи от фолклорните фестивали – от Копривщица, от Българево. Колекцията ми включва записи от 60-те години до 2000 година. Това, което ми направи впечатление в тези записи, е, че начинът на пеене и песните се променят, макар че си остават фолклорни. Това ми даде свобода да интерпретирам фолклора по собствен начин, като аз не го аранжирам – това, което повечето хора правят. Аз искам деструктивно да разградя елементите и отново да ги съчетая в някаква нова форма, в някакъв нов стил, който е по-близък до съвременното джаз звучене и тенденции“ – думи на Димитър Бодуров.

През 2022 година се появи шестият албум „Сенкя падна“ на „Бодуров трио“ – формация, която гради своя авторитет и привлича почитатели вече повече от две десетилетия.

„Историята на моето трио е, че ние започнахме да работим заедно преди 20 години. Всички знаем какво значи да правиш нещо, каквото и да е то в продължение на двайсет години. То е като някакъв вид брак. Една връзка, през която ние преминаваме. Преминаваме и през личните си премеждия и желания – казва Димитър Бодуров. – Дебютният ни албум нямаше нищо общо с фолклора. Той беше по-близо до естетиката на немския лейбъл ЕСМ. По това време аз много се интересувах и продължавам да се вълнувам от тази естетика, но след това започнахме да работим с фолклор. И така от албум на албум интерпретацията на фолклора вървеше от по-конкретна към все по-абстрактна. Пример е пиесата, която чухме – „Сенкя падна“. Там фолклорът присъства много директно, но същевременно и много абстрактно.“
С концерта на „Бодуров трио“ на 26 октомври в Първо студио на Радио Пловдив ще се даде начало на деветото издание на Plovdiv Jazz Fest, а изявата на формацията във Варна ще е част от Varna Jazz Days 2023 Autumn.

БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights