05.03.2024 | 5:52

С премиера на операта „Евгений Онегин“ ще бъде открито днес 53-то издание на ФОБИ в Стара Загора

Тази вечер 53-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора ще бъде открито с премиерен спектакъл на операта „Евгений Онегин“, представен от Държавна опера – Стара Загора.

„Това е едно заглавие, което не е присъствало 50 години в афиша на старозагорската опера. То е една лирико-психологическа опера, която стъпва на силния текст на Пушкин и върху който Чайковски прави една гениална композиционна творба“, разказа пред журналисти диригентът Ивайло Кринчев. Той посочи, че „в тази опера има едни много специфични широки пулсационни линии“, които „ни потапят в един свят, от които сме откъснати“.

Кринчев обясни, че заедно с екипа, създал спектакъла, са вървели към създаване на класическото решение на тази опера. „В момента тя не присъства в афиша на нито един оперен театър в България“, каза още той.

„Операта е писана в края на 19-и век, а днес сме в началото на 21-и век, но гениалността й е, че е актуална и в днешно време“, допълни режисьорът Славчо Николов. Той подчерта, че това е „човешки разказ на една класическа история, която е актуална и в днешно време. Темата на целият спектакъл е, че „няма по-голям ад от ада на пропуснатите възможности“, коментира Николов.

Операта ще представи вечните теми за любовта, приятелството, верността.

Днес в главните роли ще бъдат Тамара Калинкина (Татяна), Глория Пенчева (Олга), Добринка Койнова (Ларина), Тереза Бракалова (Филипевна), Валери Турманов (Евгений Онегин), Николай Моцов (Ленски), Ивайло Джуров (Княз Гремин), Ивайло Джуров (Ротен командир), Живко Добрев (Зарецки), Стоян Буюклиев (Трике), както и Хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора

Както БТА писа в продукцията ще присъства изобилие от багри в руските фолклорни носии, елегантни бални костюми, безброй шапки и руски диадеми. В шивашко ателие на Държавна опера – Стара Загора са използвани 250 метра плат. Десените са уникални и са интерпретация на оригинални руски щампи. Обработени са над 200 файла. Използвани са 500 метра шевици и над 2000 копчета.

Спектакълът ще бъде игран и утре на сцената на операта с друг звезден състав.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights