17.07.2024 | 20:22

С приятен концерт Мария Славова и Рада Йосифова закриха Органовият фестивал в Добрич

Мария Славова и Рада Йосифова , снимки: Ангел Радилов, "Подиум"

Тази вечер в Концертна зала „Добрич“ при голям интерес премина заключителният концерт от т.нар. органов фестивал в Добрич на Мария Славова – орган и Рада Йосифова – флейта.
Двете дами ни представиха една сериозна програма като финал на това събитие в културния календар на града, а и в страната. Интересът към инструмента – орган и на участниците от чужбина в предните концерти бе изключително голям и те нееднократно заявиха своето задоволство от условията в залата и от отношението на нашата публика.
ПРОГРАМА:
– Ян Питерсон Свелинк (1562-1621) – Хроматична фантазия SwWV 258
– Йохан Себастиан Бах (1685-1750) – Соната BWV 1034 ми минор
Adagio ma non tanto
Allegro
Andante
Allegro
– Роберт Шуман (1810-1856) – Две фуги върху BACH из op.60
N 3 Mit sanften Stimmen сол минор
N 4 Mäßig, doch nicht za langsam Си бемол мажор
– Георг Филип Телеман (1681-1767) – Фантазия за соло флейта TWV 40:4 си минор
– Иван Спасов (1934-1996)– „6 портрета на един образ“
В съзерцание на рая
Видях открехнати вратата
Лъх на междузвезден етер
Координати на пространството
Измерване на спрялото време
Съзерцание на вечността
– Йохан Лудвиг Кребс (1713-1780) – Фантазия Krebs-WV 601 До мажор

Да припомним кратки данни.
Мария Славова е родена в град Добрич. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е СМУ „Добри Христов” в гр. Варна и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активна концертна практика като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави. В цялата страна изнася самостоятелни органови концерти и си сътрудничи с известни музиканти като: Ивона Недева – флейта, Светлана Анчева – обой, Георгиос Филаделфевс – тенор, Росица Бояджиева – флейта и др. Създател и активен участник в т.нар. органов фестивал – Дни на органовата музика „Fiori Muzicali / Музикални цветя“ – Добрич. В момента е пианист – органист в Камерен оркестър „Дианополис“, Ямбол.

Рада Йосифова завършва НМУ „Любомир Пипков“ в класа по флейта на Явор Желев. Носител е на трета награда от конкурса „Светослав Обретенов“ (2011). Като солист и камерен изпълнител е участвала в концерт на Камерата Цюрих с откъси от ораторията „Theodora“ от Хендел в рамките на фестивала Мартенски музикални дни в Русе (2011); в концерти на Affettuoso Baroque Trio в София (2016); в образователни проекти на фондация „Фортисимо Фамилия“ в София (2012), в проекти на Баховото общество в България и др. Участвала е в майсторски класове на Андраш Адорян, Бертен Холандер, Христо Христов, Христо Добринов. През 2018 печели Втора награда и Награда на Съюза на българските композитори за изпълнение на българска творба в Международния флейтов конкурс във Варна. През 2023 получава бакалавърска степен от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където до 2022 учи в класа на проф. Деян Гаврич, а след това при Ива Любомирова. По време на обучението си в НМА по програма „Еразъм+“ през 2022 се обучава в Университета „Гутенберг“ в Майнц, където работи с Деян Гаврич, Матиас Бичак и Томас Рихтер. Оркестровият ѝ опит е свързан с Филхармония „Пионер“, с участия в концерти и записи на Симфоничния оркестър на БНР, както и в концерти на Академичния симфоничен оркестър, оркестрите в Сливен, Враца и Видин и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights