26.05.2024 | 1:52

С „Танго мечти“ е официалното откриване на 24-тия „Европейски музикален фестивал“

„Танго мечти“ на 11 март в зала „България“ е събитието, с което тази година официално ще бъде открит „Европейски музикален фестивал“ в София. Концертът ще пренесе слушателите във вълшебния свят на аржентинската музика, а денят не е избран случайно – датата, на която се ражда големият бандонеонист и композитор на Аржентина – Астор Пиацола (1921-992), придал нов дух на танго културата и наричан с преклонение El Gran Ástor (Великият Астор), разказват организаторите от „Кантус фирмус“

По думите им програмата е подбрана така, че да проследи развитието на жанра от ранните класически образци до върховите постижения в творчеството Пиацола, създател на стила танго нуево. Освен пиеси от Освалдо Пулиезе, Раул Гарехо, Едуардо Ровира, Агустин Барди и Освалдо Руджеро, ще бъдат изпълнени сюита „Ангелите“ и големият цикъл „Годишните времена на Буенос Айрес“ на Пиацола.

„Атмосферата на тангото ще оживее и с атрактивното присъствие на танцовата двойка Владислав Петров и Мария Узунова, които са обучавани от най-големите майстори на тангото в света и от години работят за популяризирането на танго културата в България. Те създават първия български танго спектакъл Tango! Mi Vida, поставян на сцени в София и Созопол“, коментират организаторите.

По думите на организаторите „Танго мечти“ събира заедно двама забележителни български музиканти. Един от тях е пианистът Людмил Ангелов, който принадлежи към най-добрите съвременни изпълнители на Шопен, но това не му пречи да споделя страстта и към тангото. В музикалната му биография от последните години присъстват немалко проекти с музика от жанра. През 2016 г., заедно с цигуларя Веско Ешкенази, издаде албума „Танго“, представен премиерно на „Европейски музикален фестивал“, а след това и промотиран на национално турне. По повод 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола, пианистът създаде ансамбъл „5/4 танго“, с който изнесе редица концерти.

Другият изпълнител е бандонеонистът Стоян Караиванов, изучавал инструмента при проф. Фабио Фуриа в консерваторията в Каляри, Италия. По-късно посещава майсторските класове на колосите в тази област Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели.

Оркестър „Либертанго“ е създаден от Стоян Караиванов през 2022 г. с участието на изявени млади български музиканти. „Нашата цел е не просто да изнасяме концерти, а да правим музика“, казва Караиванов.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights