19.06.2024 | 1:05

С тържествен концерт ще отбележи 80-годишнината си читалище „Напредък – 1942 г.“ в село Дончево

Сн. "Подиум"

Честването на 80-годишния юбилей на читалищната институция е акцентът в проявите, посветени на празника на село Дончево, който традиционно се провежда в първия съботен ден на месец ноември, заяви кметът на Дончево Паун Станчев. Денят на Дончево е свързан със събитията през далечната 1940 година, когато след Крайовската спогодба тук се заселват много българи, напуснали домовете си в Северна Добруджа. През десетилетията в първата събота на месец ноември се провежда съборът в село Дончево и домакините посрещат в домовете си родственици и приятели. Традицията ще бъде спазена и тази година на 5 ноември, сподели Паун Станчев.
За 3 ноември е предвидена празничната проява за честването на 80-годишнината на местното читалище „Напредък – 1942 г.“. Юбилейният концерт „Минало, традиции, бъдеще…“, който ще започне в 18.30 ч., ще събере настоящи и бивши читалищни дейци, творци. На събитието ще присъства и кметът на Община Добричка Соня Георгиева.
В празничния концерт ще се включат Певческа група и Ансамбъл „Здравец“ към Народно читалище „Напредък – 1942г.“, и инструменталистът Галин Ненов с изпълнение на фолклорни мелодии. На сцената ще излязат ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и деца от детската градина в Дончево. Предвидено е участието и на Певческа група „Пъстроцвет“ и Виктория Митева, съобщи читалищният секретар Маргарита Лазарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights