26.02.2024 | 9:25

С финансиране от Национален фонд „Култура“, РБ „Дора Габе“ Добрич обнови сайта си и пространството за интеркултурен диалог

Директорът на РБ "Дора Габе" Теодора Денкова , Снимка: Ангел Радилов

Регионална библиотека „Дора Габе“ представи днес на пресконференция пред журналисти резултатите от реализиран проект „Библиотеката – нови платформи за достъп до книжовно наследство, пространство за интеркултурен диалог“ към Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти.
Продължителността на проекта бе от юли 2022 до декември 2023, с общ бюджет – 23 676. 20 лв. Предоставените средства от Национален фонд „Култура“ са в размер на 18 361. 00 лв., собствено участие – 5 315, 20 лв., съобщи директорът на културната институция и ръководител на проекта Теодора Денкова.
Регионалната библиотека е внедрила автоматизиран модул за аналитично описание на краеведски статии. Автоматизираният модул е предназначен за създаване и поддържане на база данни от аналитични описания на статии. Той спестява много време на библиотекарите при въвеждане и унифициране на данните. Освен това спестява време и на дистанционните ползватели, каза Денкова. В момента масивът е над 119 хиляди библиографски записи и ежедневно той нараства.
По проекта са закупени интерактивен дисплей за представяне на културен продукт, видео камера и фотоапарат – за споделяне на събития, обогатяване дигиталния архив на библиотеката и др. Финансовото участие на библиотеката е използвано за обзавеждане и ремонт, с цел адаптиране на библиотечно културно пространство.
Теодора Денкова съобщи, че през 2023 са проведени 708 културно-образователни и информационни прояви, при 556 за 2022 година. Посещенията в библиотеката също са нараснали, като през 2023 година те са били 50 814 души, при 31 549 през 2022 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights