17.07.2024 | 20:28

С Acoustic Queen project и изпълнения на млади китаристи в Плевен започна Международният фестивал на китарата

Снимка: plevenzapleven.bg

С Acoustic Queen project и изпълнения на млади китаристи в Плевен започна десетото издание на Международния фестивал на китарата. Той бе официално открит от заместник-кмета на община Плевен Елина Димитрова, председателя на Комисията по култура в Общинския съвет Димо Дешев и творческия директор на събитието Николай Михайлов.

„Искрено се радвам, че това престижно събитие се провежда отново в Плевен и се превърна в една от музикалните емблеми на нашия град, в културно пространство за срещи на музикални изпълнители, педагози, хора на изкуството и приятели на музиката. Уверена съм, че ни предстоят вълнуващи фестивални дни, създадени от красотата на музиката и талантите“, каза заместник-кметът Димитрова.

Димо Дешев пожела на добър час на фестивала. „Музиката за мен, както казва и Аристотел, е по-висшето изкуство, защото онова, което не могат да кажат думите, го казва музиката. Музиката е универсален език, казва друг мислител от Древността, език, на който хората говорят с красотата, с божествата“, подчерта той.

„За мен като преподавател една от основните ценности е опазване на българското образование и култура и смятам, че това е дълг на обществото. В този смисъл вярвам, че фестивалът е едно средство, без което това опазване е невъзможно“, каза и Николай Михайлов.

След официалните думи на сцената в парка на Регионалния исторически музей се качиха талантите от Плевенския китарен ансамбъл при Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ с диригент Пламен Марков. Публиката аплодира и изпълненията на Борислав Ковачев, Ралица Хайдърска и Катерина Вачкова, които са лауреати от деветото издание на фестивала.

Акцентът на вечерта бе Acoustic Queen project с участието на Славин Славчев, вокал, Славчо Николов, китара (БТР и „Фондацията“), Добрин Векилов- Дони, бас китара и вокал („Фондацията“), Венко Поромански, ударни („Фондацията“) и Михаил Шишков – син, клавишни, мандолина и вокал. Прозвучаха едни от най-известните песни на Queen, които вдигнаха на крака публиката и предизвикаха бурни аплодисменти.

Тази вечер фестивалът продължава с представяне на плевенските китарни школи – ученици от НУИ „Панайот Пипков“ и читалище „ЛИК“ с участието на ансамбъла Electric guitars ensemble project Los Senores. Ще бъде представен и The blues jamming project & Костадин Шотев с Костадин Шотев – вокал, Павел Копчев – бас, Момчил Крачунов – клавишни, Мартин Найденов – ударни, и Драгомир Ценов – китара.

Фестивалът е подкрепен от Министерство на културата, чрез конкурсната сесия за Фестивали в областта на професионалното музикално изкуство. Той е и част от Културния календар на Плевен за 2024 година. Организатори са читалище „ЛИК“, Община Плевен и сдружение „Изкуството до мен“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights