14.06.2024 | 19:08

Тази вечер връчват наградите „Пловдив“ за принос в изкуството и културата

Церемонията е от 18,30 ч. в Драматичния театър. Призът се връчва в 12 категории в различни сфери на културата и изкуството. 

Традиционно престижното отличие се връчва в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщава БНР Пловдив. 

Началото е поставено през далечната 1969 година. От 2019 година кметът на града връчва и една специална награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата. 

Победителите получават статуетка, диплом и парична премия. Статуетката изобразява трон с размери 30 x 20 x 20 см, изработен от бронз. Дело е на големия български скулптор и пловдивчанин Димчо Павлов. 

Церемонията по връчването на високите отличия традиционно се излъчва директно по БНТ-2. 

Тържествената церемония тази вечер ще бъде последвана от Бал на творците в двора на театъра.

Ето и номинираните в някои от категориите:

В раздел „Литература“ приза си оспорват Ина Иванова за сборника с разкази „И винаги любовта“, Антон Баев за романа „Мария от Охрид“ и Тодор Костадинов за сборника „Разкази против забрава. Анти-некролози“.

В сферата на „Изобразителното изкуство“ конкуренти са художниците Костадин Отонов и Николай Няголов.

В категорията „Журналистика“ са номинирани Станимир Симеонов, Цветана Тончева и сайтът „Lostinplovdiv“.

В областта на „Театъра“ са номинирани Патриция Пъндева, Константин Еленков и Кукленият театър.

За „Художествен превод“ наградата си оспорват Цветомира Цонева за превода на лебретото на „Семейство Адамс“ и Здравка Петрова за превода на книгата на Даниил Хармс „Нова анатомия. Събрани разкази“.

В раздела „Аудио-визуелни изкуства и фотография“ без конкуренция е Петя Ангелова за документалния си филм „Ромео и Жулиета под тепетата“.

В сферата на „Музиката“ са номинирани Държавна опера-Пловдив за „Оперната гала“ по случай 70 години Опера Пловдив, Музикалното училище за тържествения концерт „Пловдив – звезди на музиката“ и певецът Красимир Ангелов за концерта си „Български свят“ на Античния театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights